/ ДарикНюз, Архив
Нови огнища на птичи грип откриха ветеринарите в Пловдивско и в Хасковско. Засегнати са 39 000 кокошки-носачки,които ще бъдат умъртвени. „Няма опасност за хората“, потвърди за Дарик началникът на отдел „Хуманно отношение към животните“ в Българската агенция по безопасност на храните д-р Александра Митева. Унищожените птици ще бъдат загробени, съгласно изискванията за недопускане на разпространяването на заболяването. Ще бъде направена и дезинфекция на помещенията, където са отглеждани кокошките, а собствениците ще бъдат обезщетени.

Птичи грип в Гарваново и Малево
 
Ветеринарните власти вече работят по новите огнища на птичи грип у нас.
 
„Към този етап общо от началото на годината до ден днешен огнищата на инфлуенца са 21. Последните 2 огнища бяха констатирани вчера в Хасково и Пловдив. Като в Пловдив се касае за ферма за кокошки-носачки, а в Хасково е за патици за угояване. Няма риск за човека. Специално за фермата за кокошки-носачки яйцата за консумация са възбранени. Там от 26 октомври не е имало излизане на яйца към търговска мрежа. Проверено е, няма излизане. Така че риск за консуматора няма“, обясни за Дарик д-р Александра Митева.

Още две огнища на птичи грип откриха в Хасковско
 
Определена е 3-километрова предпазна зона, в която влизат три селата от община Садово. В наблюдаваната 10-километрова зона пък влизат села 8 населени места. В тези зони се забранява търговията с птици и яйца за разплод.

Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско