/ БГНЕС
Писателят Стефан Цанев и проф. Елена Баева са удостоени със специалните награди на Съюза на артистите в България /САБ/ "Икар - 2019" - Награда за педагогическа дейност и Награда за изключителен принос към българския театър, съобщи на пресконференция председателят на съюза Христо Мутафчиев.
 
Връчваната лично от него Награда за чест и достойнство тази година е присъдена на актьора Михаил Мутафов.
 
В конкуренцията за "Икар - 2019" за водеща женска роля са Ана Пападопулу за "Дивата патица" от Хенрик Ибсен с реж. Крис Шарков, Здравка Каменова за "Дом за овце и сънища" с реж. Гергана Димитрова и Ива Тодорова за "Приятно ми е, Ива!" от Ива Тодорова.
 
За водеща мъжка роля се състезават Боян Арсов за "Животът е сън" от Педро Калдерон де ла Барка с реж. Дина Маркова, Бойко Кръстанов за "Петел" по пиесата СООК от Майк Бартлет с реж. Стайко Мурджев и Владимир Пенев за "Бащата" от Флориан Зелер с реж. Диана Добрева.
 
В надпреварата "Икар - 2019" за режисура са номинирани Иван Пантелеев за "Neoдачници" от Максим Горки в Народен театър "Иван Вазов", Крис Шарков за "Дивата патица" от Хенрик Ибсен в Народен театър "Иван Вазов" и Стайко Мурджев за "Петел" по пиесата СООК от Майк Бартлет в Младежки театър "Николай Бинев".
 
Номинираните за поддържаща женска роля са Анастасия Лютова за "Килър Джо" от Трейси Леттс с реж. Стайко Мурджев, Весела Бабинова за "Поп - фолк хроники: Бели птици и куршуми" с реж. Неда Соколовска и Ирини Жамбонас за "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" от Теди Москов и Симон Шварц по филма "Обичахме се толкова много" от Етрое Скола с реж. Теди Москов.
 
За поддържаща мъжка роля номинирани са Герасим Георгиев - Геро за "За какво Ви е Дон Кихот" по романа "Дон Кихот де Ла Манча" от Сервантес с реж. Бина Харалампиева, Йордан Ръсин за "Нова Библия", Програма "Ноев ковчег" по Йордан Радичков с реж. Иван Добчев и Христо Петков за "Наблюдателите (хипотеза за отвъдното)" от Константин Илиев с реж. Явор Гърдев.
 
Останалите номинации на комисията са за дебют, майсторско техническо осъществяване на спектакъл, авторска музика и сценография.
 
От гилдиите са определени кандидатите за награда за критически текст, драматургичен текст, куклен театър, съвременен танц и пърформанс, съвременна българска музика, "Златен глас" - за актьорите в дублажа, вариететно и цирково изкуство.
 
По традиция наградите ще бъдат предшествани от Софийския театрален салон, който се организира в сътрудничество със Столичната община и за втора година ще се помещава в Театър "Азарян" в НДК. Откриването на салона ще е на 18 март и в рамките му ще бъдат представени всички номинирани за "Икар - 2019" спектакли.

Победителите в 45-те награди за сценични изкуства на САБ ще бъдат наградени на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов" на световния ден на театъра - 27 март.
 
БТА