Никола Казаков поема Държавната агенция за бежанците
Никола Казаков поема Държавната агенция за бежанците / cнимкa: Sofia Photo Agency

Правителството освободи Светослав Мичев от поста му на председател на Държавната агенция за бежанците. Решението е взето след доклад на комисия, извършила специализирана проверка във ведомството.

Докладът констатира отсъствие на текущ и последващ контрол от страна на агенцията и на нейния председател в регистрационно-приемателния център в село Баня, община Нова Загора. Установени са също нарушения при възлагане на обществените поръчки, завишения на фактурираните цени в строителството и лоши условия за живот на бежанците. Констатирано е незаконосъобразно изразходване на средства от Европейския бежански фонд и от националния бюджет.

Новият председател на Държавната агенция за бежанците е Никола Казаков, който досега е бил началник на отдел в общинското предприятие „Туристическо обслужване" към Столичната община.

В понеделник премиерът Бойко Борисов уволни двамата заместници на Мичев заради констатирани тежки нарушения при управлението на агенцията. Тогава Борисов обяви, че прокуратурата е сезирана да разследва и председателя на ведомството.

Ден по-късно Светослав Мичев беше привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост, като според Софийската районна прокуратура причинените щети са на стойност около 200 000 лева. Преди привличането му като обвиняем Мичев заяви за Дарик, че не може да се говори за източване на агенцията.