Министър Нено Димов
Министър Нено Димов / БГНЕС
Никой в България не знае колко точно е територията, обект на концесията на „Юлен“ в Пирин. Ситуацията е такава от 2001 г. насам, когато концесионният договор е подписан. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов днес. Самият Димов пък разбрал за, по думите му допуснатата при подписване на договора грешка, преди година.
 
Коментарът си екоминистърът направи, след като днес главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от премиера информация за предприетите действия по промяната на концесионният договор за ски зоната над Банско.
 
Още през юни главният прокурор изпрати писмо до правителството, с което препоръча промяна на концесионния договор за ски зоната над Банско. Писмото касаеше и площта на концесията, която по договор се смяташе че трябва да е 99 хектара, а на практика концесионерът експлоатира площ от 164 хектара.
 
Днес обаче Нено Димов заяви, че в резултат на грешка при подписването на договора преди 17 години, към момента никой не може да каже точно колко  е площта обект на договора.
 
„На практика това, което е написано в концесионния договор и което е препоръчал главният прокурор, не е направено до момента, защото на практика е изключително трудно да се определи коя е тази зона. Цитира се очевидно зоната от 99,55 хектара, цитират се точки от 1 до 252. Но тези точки представляват 818,46 хектара. Цитира се и териториалния устройствен план, който е от 1075, 9 хектара, т.е. имаме три територии. Нещо повече - цитира се териториално устройствения план по точките от 1 до 252, което няма как да съвпада, защото едното е с 818, другото е с 1075. Тоест още 2001 г. е направена дълбока грешка, не е ясно по какви причини. През 2001 г. е подписан този договор, констатациите, които са и в писмото на главния прокурор, и във всякакви предходни документи, дават тези три площи, които казах. Не е изяснен териториалният обхват“, заяви Димов.
 
Как ще бъде изяснен този обхват, както и защо не са предприети мерки за изясняването досега, не стана ясно.
 
По въпроса за концесионната такса, пък, Нено Димов уточни, че следващата седмица се очаква министерски съвет да го оторизира да преговаря с концесионера тя да бъде вдигната. 
 
Изменение и допълнение на договора, който да бъде съобразен с действащото законодателство, включително и концесионното възнаграждение