Незрящи настояват за по-голям достъп до социални услуги
Незрящи настояват за по-голям достъп до социални услуги / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Незрящи настояват за по-голям достъп до социални услуги
45823
Незрящи настояват за по-голям достъп до социални услуги
  • Незрящи настояват за по-голям достъп до социални услуги

Необходимо е да се създадат условия за по-добра трудова реализация и достъп до социални услуги. Затова призова днес Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България.

По думите му слепият в България има право само на един бял бастун и при определени условия на очила, докато в икономически развитите европейски страни, броят на изделията за незрящи, които държавните фондове безвъзмездно предоставят, варира между 150 и 300. Великобритания разполага с 5000 обучени кучета-водачи, а в България в момента са едва 40.

90 след създаването си Съюзът на слепите в България продължава да се занимава с правозащитната дейност, професионалното обучение, трудовата реализация и достъпа до информация на незрящи. Но според председателя му Васил Долапчиев, държавната подкрепа не е тази, каквато е била преди 20 години.

„Имаме около 6500 членове в икономически активната възраст, но от тях работят около 600 човека”, отбеляза той. Средният доход от инвалидната пенсия, която незрящите получават от държавата, е около 250 лева, обясни Долапчиев.

По думите му Европа разполага с  множеството научни достижения, които да улесненяват живота на слепите. У нас тези достижения все още се представляват от помощните средства като белия бастун и очилата. „Няма как да се реализира пълноценна интеграция в обществото, ако незрящият не бъде подкрепен с определени научни достижения. Най-съвременните софтуерни решения отиват за 17 000-18 000 евро, неща, които не могат да си ги позволят нашите млади хора”,изтъкна още Долапчиев.

Освен ниски доходи, липсата на достъп до социални услуги и помощни технически средства, незрящите в България са изправени и пред още един проблем - трудовата реализация. Според Долапчиев в основата на решението за всеки от тези проблеми стои помощ от държавата. „Специфичната работна ръка, ниската производителност слага сериозен отпечатък върху конкурентоспособността на производството. Без държавна подкрепа трудовата реализация на инвалидите е немислима. Така е в Европа, така е в цял свят”, заяви още той.