Неотложна е нуждата от ново изборно законодателство
Неотложна е нуждата от ново изборно законодателство / cнимка: Sofia Photo Agency
Неотложна е нуждата от ново изборно законодателство
24225
Неотложна е нуждата от ново изборно законодателство
  • Неотложна е нуждата от ново изборно законодателство

Има неотложна необходимост от изработване на приемане на ново изборно законодателство със съответни гаранции за законосъобразното протичане на изборния процес. Това е основната констатация в доклада на временната комисия, която извърши проверка на сигналите за опорочаване на изборите на 5 юли.

„Ако трябва с една дума да бъде характеризирана работата на тази комисия и нейния доклад, то е, че това е една излишна комисия. Абсурд е, че по време на дейността на тази комисия бяха правени опити тя да бъде употребена за откровено политически цели", коментира Мая Манолова от БСП.

„На всички са известни безбройните нарушения, които се правят най-вече от БСП, в продължение на целия преход, на всички проведени избори, в които БСП манипулира и фалшифицира изборите", заяви депутатът от „Атака" Павел Шопов.

Христо Бисеров от ДПС изтъкна в парламента, че „сигнали има срещу всяка партия". „Сигнали има срещу всяка партия, която присъства в този парламент. Не може да се прави градация срещу коя партия има повече сигнали, срещу коя по-малко", каза той.

Красимир Велчев от ГЕРБ преди приемането на доклада си спомни: „Ние нямахме право на участие в ЦИК, РИК и СИК. Ходехме на преговори за евентуално участие на наши хора в тези комисии и точно представителите на БСП бяха категорично против нашето присъствие  тези комисии".