След цял ден скандали, депутатите приеха заглавието на законопроекта за Изборния кодекс, с наименованието, с което е внесено от Корнелия Нинова. Това се случи със 123 гласа “за” и 36 гласа “против”. Пленарната зала беше разделена по темата, а ПП и ДБ заявиха, че имат готовност да направят правителство с втория мандат. Но, ще се откажат от тези си планове, ако кодексът бъде приет.

Рано сутринта депутатите приеха да вкарат за разглеждане Законопроекта в дневния ред на заседанието си. Почти цялото заседание премина под знака на караници и скандали. Стигна се дори до изгонването на депутат - председателстващия заседанието Йордан Цонев от ДПС отстрани от зала Настимир Ананиев. По-късно ревизира решението си, а самият Ананиев отказа да излезе навън.
 

парламент
БГНЕС


Николай Денков от ПП предложи промените в Изборния кодекс да се наричат "Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс с цел осигуряване на контрол върху вота на избирателите от страна на партийните централи".

Скандал в парламента заради Изборния кодекс

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че те ще оттеглят своите предложения в Изборния кодекс и те няма да получат подкрепа от тяхната група. "Въпреки че на второ четене не могат да се оттеглят предложения, аз заявявам готовност, че ние с гласуването си ще ги отхвърлим. Т.е. ще оставим настоящата редакция на текстовете в ИК. Ще продължи да функционира Обществения съвет; ще продължи да има разписан текст за район „Чужбина“, макар че няма ясна методика за определяне на мандати, нито преброяване колко български граждани живеят трайно“, каза Атанасова.

"Декларираното от вас желание за оттеглянето на поправките не са нищо друго, освен едно отмъщение към българите в чужбина и Обществения съвет, който буквално схруска предложението на ГЕРБ за ИК," заяви Радостин Василев от ПП.

Съпартиецът му Мирослав Иванов отбеляза, че от над 50 предложения, които ГЕРБ-СДС са направили, е имало мотиви по-малко от една страница. „Борисов заяви, че ще подкрепи такава комисия. От вашето поведение става ясно едно, колко точно тежи думата на вашия председател и колко може да й се вярва?“, заяви той.

Надежда Йорданова от ДБ се намеси в спора и заяви: "Това, което ние обсъждаме трябва да се нарече "Закон за взривяване на доверието в изборния процес". Тя поясни, че е явно в обществото има разделение по предложенията, затова са предложили създаване на временна комисия. "Обърнете внимание кога ние внесохме предложения за промени в ИК - 31 октомври, след като беше насрочена правна комисия и след като ИК беше включен в дневния ред", отбеляза тя.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че укрепването на демокрация става чрез свободни и честни избори. "В последните години има огромен дефицит на доверие. Този ИК, които действа в момента има нужда от промени заради доверието. От ДПС принципно направихме предложение, което правим още от 2014 г. - ползването на скенер при гласуването, така както се ползват във Великобритания и по-голямата част от щатите в САЩ. Нашата позиция винаги е била да се елиминира субективния фактор при броенето на бюлетини и съставяне на протоколи", каза още той.

ПП и ДБ обявиха пред парламента готовност да поемат управлението с втория мандат
 

парламент
БГНЕС

Борислав Гуцанов от БСП също се включи в дебата и прочете, в кои държави се гласува с машини и в кои не. "Нека да престанем с тази истерия. Нека да спазваме европейската практика", подчерта той. Гуцанов подчерта, че само в три европейски държави съществува машинно гласуване. В двете водещи европейски демокрации Франция и Германия е направен опит за гласуване с машини. След намесата на службите за сигурност, които са алармирали за възможни нередности с него, заплашващи националната сигурност, двете страни са се отказали от машините.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че условие за правителство вече не е борбата с корупцията, отстраняването на Гешев, социалната програма на БСП, а Изборният кодекс. Тя посочи, че 47% от хората искат хартия.

Г-жо Нинова, вие много добре знаете, че в тази сграда някой каза „ще гласувам с ДПС и с ГЕРБ, и дори с дявола, ако това ще ми донесе още 15 депутати - обърна се Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ към лидера на левицата Корнелия Нинова.

Той заяви, че от БСП е имало „хора със съвест“, които са гарантирали, че предложението за връщането на хартиената бюлетина няма да мине, защото тя е лесно манипулируема.

„Едновременно с това ние знаем, че и в момента има такива хора във вашата парламентарна група, но вие заглушавате гласа им да не могат да се противопоставят срещу тази кражба с вота на българските граждани“, каза още той.
БГНЕС