Заявяваме, че сме готови да поемем управлението на страната с втория мандат в коалиция с "Демократична България", само със 73 депутати. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме Промяната". В декларацията се посочва, че са готови да предложат правителство при определени условия, като първото от тях е оттегляне на спорните промени в Изборния кодекс. Днес кодексът бе вкаран за разглеждане на второ четене в пленарна зала със 124 гласа "за".

Скандал в парламента заради Изборния кодекс

"За да поемем в тази тежка ситуация държавата, има няколко критични предпоставки - ако те не бъдат изпълнени, няма да имаме друг избор, освен да върнем втория мандат неизпълнен. Ако другите партии в парламента предпочитат хартиената бюлетина пред алтернативата на редовно правителство и постигане на исторически напредък за България, нека да излязат тук и да го признаят," заяви Гюров.

"Не смятаме да влизаме в задкулисни договорки, нито да преговаряме в тъмни стаи, ето защо всички предпоставки трябва да се случат пред очите на българските граждани в парламента", каза Гюров.

Сред приоритетите Гюров открои и влизане в Еврозоната и в Шенген, приемане на социален пакет, който да обхваща минималната работна заплата, заплатите на лекарите, учителите и продължаване на политиката по увеличаване на пенсиите. "Това е единственият начин за намаляване на неравенството в България, запазване на текущите данъци и данъчни ставки, приемане на бизнес пакет за облекчаване на административната тежест на бизнеса, които са част от плана за управление на правителство с втория мандат", се посочва в декларацията.

Сред приоритетите в декларацията се посочват приемане на първо четене на промените в НПК, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, ограничаване правомощията на прокуратурата до рамките им съгласно Конституцията, възможност за обжалване на отказите за образуване на досъдебно производство, приемане на декларацията за внасяне на Закон за бюджета за 2023 г. при залагане на максимум три процента дефицит.

Гюров обяви при какви условия ПП ще реализира мандата

"Един месец и половина вече не се внася бюджет от президента и служебното правителство. Това не може да продължи", коментира Андрей Гюров. По думите му без подкрепа за тази декларация също нямало как да поемат управлението на страната.

От ПП настояха за премахване на блокиращия подпис на президента при определяне ръководството на службите за сигурност, приемане на промени в НПК, промени в закона за КПКОНПИ.
 
БТА