Намалял е трафикът на български деца
Намалял е трафикът на български деца / снимкa: Sofia Photo Agency

Броят на децата, жертва на трафик, е намалял до 31 за първите десет месеца на годината, при 71 случая за миналата година. Това каза пред журналисти Христо Монов, заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/.

По думите му това не трябва да бъде успокоение, защото се регистрира голяма изобретателност при трудовата експлоатация на деца. Основните дейности, с които са "заети" децата, са просия и джебчийство, посочи Монов. По-голямата част от тях са от ромски произход, преобладават от районите на Сливен и на Плевен. Преобладават 12-16 годишните деца, подложени на експлоатация.

През последните две години няма българско дете, което да е било жертва на трафик с цел сексуална експлоатация, отбеляза заместник-председателят на ДАЗД.

За всеки случай, когато се регистрира дете в риск, се уведомява прокуратурата, каза Монов. Има заведени дела и осъдени организатори на детски труд, родители и близки. Според заместник-председателя на ДАЗД, те разполагат с правна защита не само в България, а и в други страни, което сочи, че експлоатацията на детски труд е доходоносен бизнес. Това е труден процес, който не може да бъде решен само по законов път, каза Монов. Той призова цялото общество да не проявява търпимост към този проблем, пише БТА.

Кризата е променила дестинациите за трафик на деца с цел трудова експлоатация. Ако до миналата година децата са извеждани предимно в Гърция, тази година преобладават случаите в Австрия, дори има случай в Австралия.