Най-много жертви на пътя има през летните месеци
Най-много жертви на пътя има през летните месеци / снимкa: Sofia Photo Agency
Според статистиката загиналите при катастрофи от началото на тази година до момента вече са с двама повече в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи главен инспектор Стойчо Константинов от Главната дирекция на полицията в предаването на Дарик „Кой говори”.

Има нужда да се инвестира в купуването на повече технически средства за контрол по пътищата, включително за монтирането на системи за видеонаблюдение на основните пътни артерии, както и за средства за установяване на употреба на наркотични вещества от водачите, каза още главен инспектор Стойчо Константинов.

Ето какво още каза главен инспектор Константинов пред Дарик: „Идва един от най-тежките месеци – август. Най-много загинали и тежки пътно-транспортни произшествия настъпват през юли, август и септември, като средна статистика – над 100 души загиват във всеки от тези три месеца. Причина за произшествията в 45 процента от случаите е превишената и несъобразена скорост, навлизането в лентата за насрещно движение, неправилното изпреварване и неправилното отнемане предимство. Не са малко и катастрофите, които настъпват вследствие на употреба на алкохол. В момента има засилено полицейско присъствие по основните пътни артерии, включително и по дестинациите към морето и покрай самото море. Като личен състав Пътна полиция не е много голяма. Нямаме много служители, около 2000 служители са за цялата страна, което според мен не е достатъчно”.