/ БГНЕС
Близо 9 часа българи бяха блокирани на сръбско-унгарската граница. Сънародниците ни престояваха заради засилени проверки от страна на властите в Унгария.

Консулът на България в Будапеща съобщи за интензивен трафик на сръбско-унгарската граница във връзка с предстоящите новогодишни празници и засилен контрол от компетентните гранични власти, което води до необходимост от по-дълго от обичайното изчакване. В рамките на днешния ден на граничния пункт ГКПП Хоргош-Рьоске е имало струпване на 25 автобуса, два от които с български граждани. След неговата намеса последните вече са проверени и са продължили своето пътуване. Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи в отговор на запитване на БТА, след като БНТ и БНР съобщиха за българските граждани, които изчакват на сръбско-унгарската граница при осъществяване на автобусен транспорт.

БГНЕС

Часове по-рано една от потърпевшите Елеонора Стойкова разказа пред БНР какво са преживели: "Организирана екскурзия, която пътува за Австрия, Виена. Автобусът е пълен с деца. Има, доколкото разбрах, в един от другите български автобуси и бременна жена. Нямаме толкова храна вече достатъчно, нито вода. Звъняхме на посолството в Унгария, където ни отговориха, че текат сериозни проверки, предвид че Унгария е външна граница на Шенген за емигранти, но до момента в нито един от автобусите не виждаме действително да текат проверки".

"Просто около 25 автобуса стоят блокирани и не се случва абсолютно нищо. Унгарските власти абсолютно никакви обяснения не ни дават. Търпението на всички се изчерпа. Децата са вече изморени, изнервени и гладни. Нямаме тоалетна дори. Буквално сме в нищото. Ужасно е", допълни Стойкова. 

БГНЕС


Заради създалата се ситуация и напрежение Министерството на външните работи (МВнР) съветва българските граждани по време на пътувания около новогодишните празници, когато се наблюдава засилен сухопътен трафик, да се информират своевременно преди предприемането на пътуването и да използват алтернативни маршрути и ГКПП за преминаване.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център" на МВнР: на телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, по електронна поща - e-mail: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони за спешни случаи на дипломатическите ни представителства, припомнят от ведомството.

БНР, БНТ, БГНЕС, БТА