Над 75 хиляди безработни младежи през февруари
Над 75 хиляди безработни младежи през февруари / снимка: sxc.hu
Над 75 хиляди безработни младежи през февруари
51748
Над 75 хиляди безработни младежи през февруари
  • Над 75 хиляди безработни младежи през февруари

Над 75 000 безработни младежи са регистрирани в бюрата по труда през февруари, показват данните на Агенцията по заетостта. Това е около 20% от общия брой на безработните у нас.

Повече от половината от безработните младежи имат завършено средно образование, а близо 11% от тях са висшисти. Към тях е насочена една от схемите на ОП „Развитие на човешките ресурси”, осигуряваща шестмесечен платен стаж при работодател. Схемата вече се реализира, като над 900 работодатели от реалния сектор са заявили свободни места за стаж, а 1350 стажанти вече се обучават.

Ако сте безработен човек на възраст до 29 години, имате завършено средно или висше образование, нямате професионален стаж по специалността, и сте регистриран в бюрото по труда, можете да кандидатствате по схемата „Създаване на заетост сред младежите чрез осигуряване на възможности за стаж”, финансирана от Европейския социален фонд. Бюрото по труда ще ви свърже с работодател, обявил свободна позиция за стаж, отговаряща на вашата специалност, обясни Ангел Ангелов от Агенцията по заетостта.

По думите му схемата е полезна и за работодателите, и за младите хора. „Те имат възможност да наемат необременени млади хора, току що завършили, да работят при тях, като идеята и тенденциите, а и практиката го показва, че много от тях остават и след това на работа. Схемата е много полезна и за младите хора, тъй като почти винаги след завършване на образование се изисква трудов стаж. Това е една възможност те да придобият този стаж, за да могат след това ако не при същия работодател, то да кандидатстват за работа при друг работодател”, обясни той.

За всеки месец стажантите получават заплата, осигурена по схемата. Тя съответства на минималния осигурителен праг за конкретната работна позиция. Така например един обучаващ се счетоводител получава възнаграждение от 500 лева. Обучението на стажантите се подпомага от наставници, които също получават допълнително заплащане в размер на половината от минималната работна заплата. Ресурсът по схемата е на стойност 32 млн. лева, като се очаква с тях да бъдат обучени 8000 млади хора. Сред включилите се работодатели има големи компании от производството, а също и медии.

Още за младежката безработица и възможностите за намиране на работа на младите хора може да слушате днес от 19.00 ч. в съвместната рубрика на Дарик и ОП „Развитие на човешките ресурси”