Над 40 храма търсят помощ след труса в Пернишко
Над 40 храма търсят помощ след труса в Пернишко / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Повече от 40 храма търсят помощ за щети след труса в Пернишко
53844
Повече от 40 храма търсят помощ за щети след труса в Пернишко
  • Повече от 40 храма търсят помощ за щети след труса в Пернишко

Над 40 храма, пострадали от земетресението, са потърсили помощ от Дирекцията по вероизповеданията за възстановяването на щетите, съобщи пред Дарик директорът й Емил Велинов. С най-много щети е църквата „Свети Иван Рилски” в центъра на Перник. Шефът на дирекцията отправи призив към миряните също да помогнат на храмовете, в които се черкуват.

„Пораженията в катедралния храм в Перник са много големи. Самият купол е откъснат от барабана и е страшно да не падне върху хората”, каза Велинов. Той уточни, че има и големи пукнатини по сградата на храма, които са се появили след труса.

„Тук дирекцията не може да помогне, ще помогне Министерски съвет. Днес имахме среща със зам.-министъра на вътрешните работи. И се разбрахме в тези 5 млн. лева, които се отпускат от страна на бедствия и аварии, да бъде включен не само храма, но и Дивотинския манастир. Там пораженията не са върху манастирската сграда, а върху самия храм”, каза пред Дарик Велинов.

Той посочи, че дирекцията е взела решение да отпусне помощи в размер на между 5000 до 8000 лева на храм за ремонт на щетите след земетресението. „Нямаме възможност за повече”, сподели той. „Земетресението е в Перник, но поражения има и във Велинград, Пловдивско, Цалапица, Съединение. До момента имаме 40-42 молби само затова, което е след земетресението”, допълни Велинов.