Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предаде БГНЕС.

Основна цел на Директивата е противодействие на укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане и усъвършенстване на правилата за прозрачност в данъчната област чрез подобряване на функционирането на административното сътрудничество между държавите-членки. Повишаването на прозрачността в данъчната област и борбата срещу укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане са сред политическите приоритети на Европейския съюз с оглед на създаването на по-единен и по-честен общ пазар.

Цигарите поскъпват от догодина

В рамките на обществените консултации по законопроекта е постъпило искане от бранша в Закона за акцизите и данъчните складове за въвеждане на акцизен календар за период четири години напред, считано от 1 март 2023 г. с цел да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително електронните цигари, съдържащи никотин.

По този начин ще се постигне предвидимост на данъчната и регулаторната среда и ще се избегне рязко повишаване на акцизните ставки, както и нежелани последици за бизнеса, фиска и потребителите. Също така с приемането на предложението ще се въведат успешни европейски практики и ще се намали изоставането на страната ни спрямо останалите страни в ЕС и средните нива на акцизното облагане на цигарите, което е над 150 евро на хиляда къса към текущите в България 90 евро на хиляда къса.

Предвид направените предложения за въвеждане на акцизен календар в Закона за акцизите и данъчните складове законопроектът ще окаже въздействие върху държавния бюджет.
БГНЕС