МВР е най-големият работодател в България
МВР е най-големият работодател в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

52 900 души ще работят в МВР според новия устройствен правилник на министерството, подготвен заради влезлия вчера в сила нов закон. За първи път в официален правителствен документ се записва числеността на МВР, посочва в мотивите си вицепремиерът Цветлин Йовчев, пише в. „24 часа”.

Министърът на вътрешните работи обаче ще може да надвишава тази численост за изпълнението на договори по охрана на стратегически обекти като АЕЦ „Козлодуй” и БНТ, за осигуряване на безопасността на кратковременни мероприятия като футболни мачове или пък за създаване на общинска полиция.

Досегашната главна дирекция „Национална полиция” се разделя на две нови главни дирекции - „Криминална полиция” и „Охранителна полиция”. Към охранителната ще има дирекция „Жандармерия”. Освен охраната на масови мероприятия и участие в акции жандармеристите поемат и сигурността на гарите, жп релсите и товарите по БДЖ. Досега тази дейност се изпълняваше от „Транспортна полиция”.

В охранителната полиция ще бъдат и всички дейности на КАТ като контрол върху автомобилите и движението. В „Криминална полиция” ще има специални дирекции за разследване, за икономически престъпления и за противодействие на криминалната престъпност.

В МВР ще има още две главни дирекции - „Гранична полиция” и „Пожарна безопасност и защита на населението”, които съществуват и в момента. На пряко разпореждане на министъра остава Специализираният отряд за борба с тероризма.

В четвъртък в парламента ГЕРБ ще внесе искане влизането в сила на новия закон за МВР да бъде спряно до 1 януари 2015 г.

Малко по-късно пресцентъра на ведомството разпрати до медиите съобщение, че щатът на Министерство на вътрешните работи всъщност е 49 000.

„Допусната е техническа грешка в публикувания Правилник за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи. В проекта е фиксирана грешна численост на служителите на вътрешното министерство. Коректният брой е 49 000”, казват от МВР.