/ ThinkStock/Getty Images
Европейската комисия днес призова България да изпълнява задълженията си, произтичащи от Директивата за местообитанията, съобщиха от МОСВ.

За пропуски при прилагането на Директивата за местообитанията Комисията стартира наказателни процедури и срещу Румъния и Испания, а за Ирландия Комисията взе решение да сезира Съда на ЕС.

Според ЕК, въпреки че през 2007 г. България е определила защитените зони, все още за 207 зони за местообитанията няма издадени финални актове за обявяване. За защитените зони за местообитанията не са определени специфични цели и мерки за опазване на местообитанията и видове в тях.

ЕК предава България на Съда на ЕС заради националната морска стратегия

Процесът на обявяване на зоните и определяне на достатъчно подробни специфични цели и мерки на опазване във всички държави от ЕС, включително и в България е значително забавен.

Поради тези причини ЕК е стартирала наказателни процедури срещу 12 държави-членки, а другите 15 държави са в предупредителна фаза. Отделно се твърди, че България неправилно е транспонирала чл. 6, параграф 1 от Директивата за местообитанията в националното си законодателство.

За преодоляване на идентифицираните слабости от ЕК, още при стартирането на наказателната процедура през януари 2019 г., е подготвен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие, който към момента се намира в Народното събрание.

Министерство на околната среда и водите продължава своите усилия за приемане на законодателните промени, предвидени с проекта на ЗИД на ЗБР. Продължава и процесът по издаване на заповеди за защитените зони за местообитанията.

За две от защитените зони, посочени от Комисията, заповедите вече са издадени и обнародвани в ДВ, за други 27 заповеди общественото обсъждане приключи и предстои тяхното издаване.

С днешното решение ЕК гласува и придвижване към съдебна фаза на страната ни за недокладване в срок на данни за морската околна среда. Задължението е свързано с набиране на данни за морската среда по различни показатели. Във връзка с това към момента са събрани данни за по-голямата част от тези показатели.

Това е направено чрез изпълнение на няколко проекта, финансирани по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. В рамките на настоящия програмен период по механизма (2014-2021 г.) програма Опазване на околната среда и климатични промени, чрез предефиниран проект, се набират данни за останалите показатели. Допълнителни данни се събират и от БАН и в рамките на ежегодните споразумения, които институтът има с МОСВ за мониторинг на морски води.

Комисията отправя и препоръки към България, Унгария и Финландия да подобрят националните си законодателства по отношение на превенциите от аварии съгласно Севезо директивата. Според ЕК някои технически разпоредби са неправилно отразени в националното ни законодателство.