Москов се извини на джипитата
Москов се извини на джипитата / БГНЕС, архив
Москов се извини на джипитата
85788
Москов се извини на джипитата
Москов се извини на джипитата
  • Москов се извини на джипитата
  • Москов се извини на джипитата

Здравният министър Петър Москов се извини на общопрактикуващите лекари за това, че мненията им не са били взимани предвид и не са били дискутирани при изготвяне на реформите в здравеопазването.

Този проблем вече бил изчистен, защото среща с джипитата е осъществена, макар и "при тежки и екстремни условия", посочи Москов. От здравното министерство информираха, че новите условия, по които Здравната каса вече заплаща, няма да спре болници, лекували досега онкоболни пациенти, да продължат да го правят.

Джипитата: Москов показа ясно желание на конструктивен диалог

Малко по-късно обаче признаха, че три болници вече са върнали пациенти, и уточниха, че е нужно 7 или 8 лечебни заведения до края на месеца да сключат допълнителни договори със Здравната каса или с други болници, за да продължат да извършват онколечение.

"Връщаме старата система от времето на Тато - тогава, когато болниците обменяха опит помежду си и никоя не беше велика на фона на друга", добави д-р Мария Рачева, председател на Сдружението на лечебните заведения по онкология.

След едноседмични протести на общопрактикуващите лекари в знак на недоволство срещу политиките в здравеопазването, ресорният министър Петър Москов заговори за извинение:

"Дължа извинение на общопрактикуващите лекари, защото техните мнения и предложения не бяха взети още в началото на преговорния процес като предмет на обсъждане. При тежки, екстремни условия имахме срещи с Асоциацията на общопрактикуващите лекари и всяко едно тяхно предложение беше прието и е заложено като част от решението на касата".

Лекарите не искат "за всеки косъм да пишат доклад"

Москов изрази убеждение, че новите условия, по които Здравната каса вече заплаща, няма да спрат болници, лекували досега онкоболни, да продължат да го правят. Въпрос било на по-добра организация между отделните лечебни заведения, за да се осигури комплексност, смята д-р Мария Рачева, председател на Сдружението на лечебните заведения по онкология:

"Въпрос на организация и договор между двете лечебни заведения. Връщаме старата система от времето на Тато - тогава, когато болниците си правеха консултация една с друга и никой не беше толкова велик и единствен".

Над 25 били болниците, които отговарят на новите изисквания за комплексност, предложени от Москов, и могат да лекуват онкоболни пациенти. На 7 или 8 болници обаче ще се наложи да сключат допълнителни договори, за да продължат да го правят. Според Москов причината три болници в страната да върнат онкоболни е в това, че те искали да запазят своите бизнес интереси:

"Няма причина някой да може да откаже прием на пациенти. Ако някой си позволява да спекулира и създава напрежение сред пациентите - защото това е целта на заниманието - определени места да запазят бизнес плана си, независимо какво следва от това за пациентите - да рискуваш живота на пациентите, дори само да създаваш в пациента тревога в това му състояние, за мен е толкова долно, че не искам да употребявам други думи. От това следва отнемане на разрешително и спиране на договора с касата. И тук няма да има никакви компромиси".

Според Москов отделни лекари искали от него да „клекне" и да направи компромис, за да спасят бизнеса си.

Преди седмица директори на болници изразиха тревога, че след първи април няма да могат да лекуват онкоболни пациенти, защото лечебните им заведения не отговарят на новите изисквания, поставени от Петър Москов. От Българския лекарски съюз информираха, че от 40 болници, които до края на март лекуваха раковоболни, сега едва 8 лечебни заведения ще имат право да извършват подобно лечение.