Москов и Здравната каса се разминаха със 100 млн. лева в сметките
Москов и Здравната каса се разминаха със 100 млн. лева в сметките / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Москов и Здравната каса се разминаха със 100 млн. лева в сметките
80713
Москов и Здравната каса се разминаха със 100 млн. лева в сметките
  • Москов и Здравната каса се разминаха със 100 млн. лева в сметките

Със 100 милиона лева се разминават изчисленията на Здравната каса и на здравния министър д-р Петър Москов по отношение на парите, които няма да достигнат на институцията да плати на болниците тази година.

Ако от надзорния съвет на касата твърдят, че дефицитът в парите за болничната помощ ще е от порядъка на 110 милиона лева, то министърът е оптимист. Той е на мнение, че средствата за болниците няма да са проблем и счита, че дефицитът там ще е едва от 17 млн. лв. Разминаването се получава от факта, че е различно пресметнат начинът, по който се предвижда лечебните заведения да харчат през оставащите месеци до края на годината.

На заседание на парламентарната здравна комисия този следобед стана ясно, че има голяма вероятност в идните седмици Здравната каса да поиска от Министерския съвет намаляване на цените на клиничните пътеки.

Към този момент 52% от парите за болниците в тазгодишния бюджет на Здравната каса са вече изхарчени. Ако за първите месеци от годината лечебните заведения са изразходвали общо по 130 млн. лв., то за оставащите месеци имат само по 117, посочва заместник-финансовият министър и председател на надзорния съвет на касата Кирил Ананиев.

63% от парите за лекарства в Касата вече са изхарчени

„Здравноосигурителните плащания, в които ние констатираме сериозно напрежение, това са плащанията за болнична помощ. При изпълнение 44,2% към 31-и май се очертава недостиг около 110 млн. лв.", изчислява Ананиев.

Не така обаче смята здравният министър д-р Петър Москов.

„Ако нещата вървят, както вървят в момента, това на края на годината би означавало 17 млн. дефицит в бюджета на касата за болнична дейност", твърди министърът.

Разминаването със 100 млн. лв. в изчисленията за парите за болниците идвало от факта, че от касата не взимали предвид новата методика за финансиране на лечебните заведения, която действа от април и ограничава техните бюджети. Според Москов откакто е въведена методиката болниците харчат с 10% по-малко, отколкото преди това.

Независимо от това, очакваният общ дефицит в бюджета на институцията тази година е от порядъка на 200 млн. лв. Затова не е изключено да се предложи отново намаляване на цените на клиничните пътеки, информира още Кирил Ананиев.

„Но в крайна сметка по всяка вероятност ще трябва да прибегнем и до преразглеждане на цените в болничната помощ, макар и да не са в този размер, който първоначално беше обявен", добави Ананиев.

Дали ще предлага намаляване на цените на клиничните пътеки - касата ще реши в понеделник. А по въпроса дали изобщо ще бъдат намалявани, думата има Министерският съвет.