Моряците от „Панега” са вече при семействата си във Варна
Моряците от „Панега” са вече при семействата си във Варна / БГНЕС
Пират насочил зареден автомат към капитана на "Панега"
32638
Пират насочил зареден автомат към капитана на "Панега"
  • Пират насочил зареден автомат към капитана на "Панега"

Точно в 19:26 часа 15-те български моряци от кораба "Панега", който беше похитен от сомалийски пирати на 11 май 2010 г., кацнаха на Летище "Варна". Екипажът беше посрещнат с шампанско от министъра на външните работи Николай Младенов. Около 80 роднини, близки и приятели на освободените моряци, които видимо са в добро здраве, ги чакаха на Варненския аеропорт.

Най-трудно през целия четиримесечен престой в ръцете на пиратите е било началото, когато "Панега" е бил оставен на рейд, разказа капитанът на кораба Румян Попов. На плавателния съд са се качили 20 сомалийци, които са се сменяли на определено време, за да пазят екипажа и танкера.

Пиратите не са били агресивни към българите с изключение на два случая, посочи капитанът. Още при завладяването на кораба единият от моряците - Георги Георгиев, е бил прострелян в бедрото. За щастие костта не била засегната и с наличните лекарства раните заздравели за около два месеца.

Персонална заплаха е получил Румян Попов, на когото е било наредено от пиратите да се оправи неработещ изпарител за производство на вода в машинното отделение. Към капитана бил насочен зареден автомат, който бил използван само за сплашване.

През целия период на пленничество моряците са спели на мостика, разкри още

Моряците от Панега са вече при семействата си във Варна
netinfo
Румян Попов. След като свършила храната на "Панега" екипажът получавал само ярешко, риба, ориз, макарони и спагети.

Първият разговор с близките си моряците провели на 24 май. До освобождаването на танкера те осъществили връзка само още веднъж. Въпреки преживения страх, капитан Попов сподели, че ако трябва, би се върнал отново по същия маршрут.

Танкерът "Панега" на Български морски флот (БМФ) беше похитен от сомалийски пирати в Аденския залив на 11 май. Отвличането на плавателния съд стана на 100 мили източно от Аден.

Новината за освобождаването на моряците съобщи премиерът Бойко Борисов миналия четвъртък. Тогава той посочи, че пускането им на свобода не струва нищо на държавата, но не съобщи подробности по случая.

Вече е извършена смяната на екипажа на "Панега", който ще продължи по първоначалния си рейс, за да бъде нарязан за скрап.