Мними следователи мамят варненци по телефона
Мними следователи мамят варненци по телефона / netinfo

Шест сигнала за опити за измами са получени в събота, съобщиха от варненската полиция. При всички случаи непознати са звънели по телефона на варненци.

Представяли са се за следователи и след обяснения, че техни близки са участвали в катастрофи с пострадали хора, са искали различни суми – между 1000 и 4 000 лева, за да прекратят наказателното производство. При разговорите непознатите са се представяли с две имена на служители от следствена служба, без да назовават местоположението й.

В един от случаите измамник успял да получи 1150 лева от варненка. За измамата в петък сигнализирал 45-годишен варненец. Според него непознат позвънил на майка му – 74-годишна варненка. Той обяснил, че внучката й е катастрофирала и е задържана в Районно полицейско управление. Тъй като при пътния инцидент е ранила човек, били нужни пари, “за да не се стига до съд”. Около 16,30 ч възрастната жена отишла на уговорената от непознатия среща пред банка в квартал Аспарухово. Там тя му предала парите, като по-късно съобщила на сина си и разбрала, че е измамена.

От варненската полиция предупреждават, че измамници използват различни схеми, чрез които от непознати получават сериозни суми пари.

От три месеца схемите са променени и за повече убедителност измамниците се представят за служебни лица – адвокати, следователи и прокурори, които искат пари, за да решат правен казус на роднина на човека, с когото говорят. Извършителите на престъплението могат да бъдат установени и задържани при адекватно поведение от страна на потърпевшите и незабавно уведомяване на полицията, съветват правоохранителните органи.

Други новини от Варна