Граждани се събраха на мирна демонстрация, която прерасна в шествие в центъра на София, за да изразят подкрепата си за Украйна един месец след началото на военни конфликт там, започнал на 24 февруари. 

Първоначално хората изпълниха площад „Независимост“, отправяйки призив за прекратяване на военните действия. Демонстрацията бе под надслов „Заедно за Украйна“ и бе организирана изцяло в социалната мрежа Фейсбук. 

„Събрали сме се в подкрепа на Украйна и срещу руската агресия и агресията на Владимир Путин. Някои казват, че руският народ не е Путин, но кой народ го избра? Аз съм бил в Украйна на хуманитарна мисия, както и на мисии с друга насоченост и нямам подходящи думи, с които да мога да определя тази агресия“, каза за БТА Иван Белишки, авариен спасител от Панагюрище. 

„Протестираме и срещу воденето на неконвенционален метод на война, използването на касетъчни боеприпаси и други забранени боеприпаси“, посочи още той.

БГНЕС

БГНЕС


От площад „Независимост“ демонстрантите се отправиха на мирно шествие по бул. "Цар Освободител", покрай сградата на Народното събрание към „Орлов мост“ и го блокираха. 

Там разпънаха голям плакат с призив към руския президент: „Путин, в името на човечеството, спри войната!“

Демонстрантите скандираха "Слава на Украйна". 
Развяваха се знамена, хората носеха и други плакати с надписи на различни езици: „Мир!“, “No war”, „Да спасим Украйна, да спрем насилието там", "Да спрем убийствата на мирни граждани и разрушаването на техните домове", "Да спасим хората от жажда, глад и студ! Да спасим ранените! Да спрем безумието, наречено война“, „Пълна подкрепа за Украйна“.

Ситуацията премина изключително спокойно, не се стигна до напрежение. 


БТА, БГНЕС