Във фейсбук страницата на Министерския съвет стартира рубриката "Властта говори! Открито". 

В нея членове на правителството отговарят на въпроси на граждани и медии, зададени по време на излъчването или предварително на фейсбук страницата на Министерския съвет. Първи в рубриката "Властта говори! Открито" участва министърът на икономиката Кирил Петков. 

Петков: Нов завод ще ни направи номер 1 в Европа по производството на електрически велосипеди

"За мен е важно да има пълна прозрачност и да отговоря на всичко за това какво свърши служебното правителство към края на мандата му", започна в началото на рубриката Петков.

Първият въпрос е свързан с правителствения комплекс, който трябваше да бъде построен в „София Тех Парк”, която е голяма административна сграда и за това какво е било предназначението му и да ли ще бъде построена сградата.

Петков отговори, че не може да открие смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат. "В момента, когато имаме толкова много приоритети за нашите финанси и на толкова много места можем да сложим парите на държавата, така че да бъдат в полза на икономиката, а ние да изберем да сложим 190 млн. лв. в един небостъргач, е безумна идея", обясни той.

Той допълни, че сградата по дизайн е трябвало да бъде 90 хил. кв. м и това го е виждал само в Дубай. "Затова този строеж е нецелесъобразен. От тези 190 млн. една фирма без търг или поръчка инхаус е спечелила този проект.

И ДКК е дала 100 % аванс на фирма "Монтажи", а тя е предплатина на външна фирма - да проектира, строи и да направи надзор", каза Петков и допълни, че се подготвя сигнал към прокуратурата.

На въпрос са Българската банка на развитие и смяната на надзора, той отговори, че е горд как са се случили нещата. "Въпрос на прозрачност - не е въпросът само да сменим едни хора с други, а целта е никога повече ситуацията с банката да не се повтори", каза той.

Кирил Петков научил от Фейсбук, че името му се спряга за следващ премиер

Относно програмите в помощ на фирмите и бизнеса в ситуация на пандемия и как ще продължат мерките, той обясни, че това което финансовото министерство направи, е мярката на 60/40 да продължи, защото е била без бюджет и министерството е отрязало част от финансите на другите министерства, за да продължи мярката и добавката на пенсионерите.

Той беше категоричен, че напълно подкрепя актуализацията на пенсиите, така че да няма хора, които живеят под линията на бедността. "В актуализирания бюджет финансовият е предвидил 400 млн. лв., за да има готови средства ако дойде следваща вълна на пандемия", подчерта той.

"Друга важна програма е гаранционната, която се опитваме да оптимизираме, защото много от компаниите не са могли да подават документи, защото са имали задължения към държавата", поясни той и допълни, че има идея да се предложи част от кредита да отиде първо за плащане на задължения към държавата, но все пак фирмите да могат да вземат тези кредити.

Попитан за държавната петролна компания, Петков заяви, че не си е обяснил, защо тя трябва да съществува и би я затворил, би направил ревизия на държавния резерв. "Често да правим търгове за него за горива за много по-малки количества, за да има конкуренция", каза той. В момента само две фирми осигурявали горивата", обасни Петков..

Позиция на тримата министри, отказали да участват в правителството на Слави Трифонов

Относно санкциите по закона "Магнитски" и как те са се отразили на имиджа на държавата. "Оказа се, че са се отразили положително. Въпреки, че беше удар, че не може да се справим с проблемите с корупцията и трябваше да го чуем отвън, защото сме изпуснали нещата извън контрол", обясни той.

Той беше категоричен, че подкрепя действията министър Янаки Стоилов, защото имаме огромен проблем с прокуратурата. "Голяма част от инвеститорите казаха - това което се случи с "Магнитски" е точката на преобръщане и са били на мнение, че те са знаели, че има огромна корупция, но това, че правителството е направило правилните стъпки в тази насока е най-положителното нещо за фирмите и инвеститорите", каза Петков.

На въпрос трябва ли държавата да стимулира фирмите да слагат по-ниски цени, за да си позволят българите да купуват по-скъпи стоки, Петков отговори, че това опасно, защото ще се появи появи голяма група от лобисти.

По-хубаво е, ако направим достатъчно нови заводи и производство, заплатите ще започнат да се качват. Ако искаш да оцеляваш, трябва да вдигаш заплатите. През фокусиране на фирми с висока добавена стойност и помощ на българските фирми да работят с българските учени, за да станат по-конкурентни", каза още Петков.

Много въпроси имаше в насока, че хората одобряват разботата и действията му и относно това дали смята да продължи политическата си кариера. Министър Петков подчерта, че за него е било чест да работи за България.

Министър Кирил Петков показа дипломата си от Харвард

"За тези 9 седмици разбрах, че промяната не е толкова трудна. Трябва ни отбор, трябват общи политики. Беше истинско удоволстие да видя, че България може да бъде променена.

Много е важно да имаме свобода на действие и ако политическите сили ни дадат тази свобода, то ние бихме могли да работим. Не мога да работя със зависимости", обясни той.

В края на рубриката министър Кирил Петков напомни, че всичко зависи от нас и ние трябва да изискваме от тези, които ни управляват да си постигат целите и да им задаваме ние приоритетите.

Икономическият министър представя проекта за електромобили

"Моля ви следете работата на всяко едно правителство и видите ли, че нещо не ви харесва - бъдете с пълна гласност. Стандартът на управляващите не трябва да пада, а да се качва, така че ролята на контрола е на всички нас. Трябва да изискваме, трябва да следим и в момента, в който някой стъпи на криво - да му се казва това", призова министър Петков.

Към него бяха зададени много въпроси и на част от тях ще бъде отговорено на лично съобщение.