Милор Михайлов: Проучваме терен за боклука в близост до София
Милор Михайлов: Проучваме терен за боклука в близост до София / netinfo

В непосредствена близост до София, на 20 километра от центъра в момента се правят проучвания, за изграждане на завод за преработка на Софийския боклук. Това съобщи зам. столичния кмет по екологията Милор Михайлов за Дарик. Резултатите от проучванията на планинския терен ще бъдат готови до месец. Ето какво още каза Милор Михайлов.

„Защо не потърсим терен някъде в планината? Мога да ви кажа, че и такъв терен проучваме в момента. Правим геоложки и хидрогеоложки проучвания, в непосредствена близост до София, на около 20 км от центъра на столицата. Не мога да споделя сега къде е, защото ако проучванията са отрицателни ще създадем само напрежение в конкретния град”.

До колко време ще станат тези проучвания?

„До един месец. По-рано от един месец няма как да поема ангажимен, че ще бъдем готови”.

Казвате единствената възможност, няма алтернатива, хората в Суходол протестират. Другият вариант е сила?

„В крайна сметка положението е нетърпимо. След като ви казвам, че имаме законни съоръжения, няма как в момента да измислям и да предлагам други варианти, които да тръгнем с балите някъде, където няма да сме подготвени, няма да спазим действащото законодателство.

В края на седмицата, кмета даде съгласие да поканим 10 експерти, които наистина са специалисти в съответните области по компонентите на околната среда, води, въздух, почви, оценка на здравния риск. Ще поканим тези хора, ще поканим и вас, за да чуете експертното становище, а не един спор който е между местната власт и жителите на един квартал”.

Цялото интервю можете да чуете в звуков файл.