Миков вярва, че вотът няма да успее в пленарната зала
Миков вярва, че вотът няма да успее в пленарната зала / снимка: БГНЕС, архив

Вотът на недоверие на кабинета „Орешарски” е несъстоятелно мотивиран и няма да успее. Правителството постигна много и може би необичайната обстановка, в която работи го мобилизира. Ако продължи да работи със същото темпо, хората скоро ще усетят и по джоба си резултатите от общите ни усилия да облекчим живота им. Това коментира пред БТА председателят на парламента Михаил Миков.

„Убеден съм, че вотът на недоверие няма да успее. Мотивите са несъстоятелни. ГЕРБ ще се опитат да търсят отговорност в парламента за нещо, което е перспектива на политика, която е изключително необходима за България”, заяви той.

„Правителството постигна много и може би необичайната обстановка, в която работи, а тя е меко казана необичайна, го мобилизира. Доста неща се свършиха от старта на 42-рото Народно събрание в областта на законодателството и парламентарния контрол - в социалната сфера, в законодателството, довело до понижаване на цената на електроенергията, до увеличаване на детските надбавки, премахване на данък „Колиба” и вечния обвиняем”, твърди Миков.

„Вот на недоверие се внася за търсене на политическа отговорност за реализирана политика, а новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране тепърва се създава. Опозицията направи стъпка „накриво” като избра точно тази тема”, каза още той.

„Чудесно е, че ГЕРБ намира мястото си парламента. Дано да е искрено това завръщане, а не от една страна да стоят в Парламента, а от друга - да подтикват напрежението по улиците на София. ГЕРБ може да изгради един сериозен образ на дясна политическа формация в българския парламент, да артикулира параметрите на дясната политика, която е алтернатива на сегашната”, коментира завръщането на депутатите на ГЕРБ в парламентарните комисии Миков.