Миков: Един месец общественополезен труд за нарушителите на пътя
Миков: Един месец общественополезен труд за нарушителите на пътя / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков подкрепи идеята шофьорите, които нарушават правилника за движение по пътищата, да полагат общественополезен труд в продължение на един месец. Миков, заедно със здравния министър Евгений Желев, представи резултатите от кампанията за изнасяне на линейки по опасните зони на пътища в страната

28 хиляди неправоспособни водачи и 17 хиляди, които са употребили алкохол, са били наказани тази година, съобщи началникът на „Пътна полиция – КАТ" комисар Алекси Стратиев. Той допълни, че 50% от катастрофите са се случили заради превишена скорост.

Министър Миков подкрепи увеличаването на глобите за шофьори предизвикали произшествия и обяви, че до две седмици в Министерски съвет ще бъдат внесени поправките в закона за движение по пътищата. "Трябва да има ограничение за тези водачи, които показват по-висока степен на опасност за движението. Зоните на напрежение са София-град, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. Наслагаха се и черни точки за концентрация на пътнотранспортни произшествия, този знак се появи от няколко години в България. Даже вече се страхувам, че го поставихме на много места и може би шофьорите не му обръщат достатъчно внимание. Може би е необходимо да го сложим само където е необходимо", коментира вътрешният министър.

Михаил Миков съобщи, че през това лято транзитно преминалите през България автомобили са били почти 2,5 милиона. По повод мобилните линейки, които работеха през летния сезон министърът на здравеопазването Евгений Желев съобщи, че от 1 август до 15 септември, неотложна помощ е оказана на 152 пострадали, като 88 от тях са настанени в болница, а 8 са починали.

За миналата година са доставени 155 нови реанимобила, заяви д-р Ивиан Бенишев, началник отдел „Спешна медицинска помощ” в Министерството на здравеопазването, в предаването „Денят” на Дарик. Тази година министър Евгений Желев обяви, че предстои доставката и разпределението в най-кратки срокове на още 100 реанимобила за страната, допълни той.

Според него всички екипи в спешната медицинска помощ, които към този момент са около 400, трябва да разполагат със съвременни, модерно оборудвани и надеждни автомобили. Политиката за обновяване на автопарка трябва да продължава ежегодно или през определен период от време, каза още д-р Бенишев.