Месечна премия от три минимални работни заплати за олимпийски шампиони, прекратили кариерата си
Месечна премия от три минимални работни заплати за олимпийски шампиони, прекратили кариерата си / Sofia Photo Agency, архив
Месечна премия от три минимални работни заплати за олимпийски шампиони, прекратили кариерата си
58009
Месечна премия от три минимални работни заплати за олимпийски шампиони, прекратили кариерата си
  • Месечна премия от три минимални работни заплати за олимпийски шампиони, прекратили кариерата си

Да бъдат повишени месечните премии на олимпийските медалисти, прекратили активната си състезателна дейност. Това предвиждат промените в Закона за физическото възпитание и спорта, които бяха приети на първо четене.

Идеята е за златен медал на олимпийски игри да се получават три минимални работни заплати за страната, за сребърен медал на олимпийски игри - 90 на сто от три минимални работни заплати за страната, а бронзов медал - 80 на сто от три минимални работни заплати за страната.

През активния период спортистите са изцяло отдадени на спортното си развитие и нямат възможност да започнат изграждане на кариера в друга област, което впоследствие след прекратяване на активната им състезателна дейност значително затруднява тяхната житейска и трудова реализация в други професионални области, пише в мотивите.

Депутати предложиха да се помисли за такива премии и за треньорите, и преди окончателното приемане на промените те да бъдат включени.

„За един олимпийски шампион три минимални работни заплати са сравнително нищо, но на фона на всичко онова, което хората в България получават, все пак е някакво отношение и е признак и знак за уважение. Съгласен съм с това, че трябва да се помисли и за треньорите. Имаше такъв дебат и през 2008-а година преди да променим закона и тогава самите олимпийци изразиха известно притеснение от това кой точно от треньорите - този, който ги открива, който ги възпитава дълго време или този, с когото отиват на олимпийските игри. Направете дебат с тези хора и нека те да кажат кой от треньорите", коментира Ваньо Шарков от Синята коалиция.

От своя страна председателят на образователната комисия Огнян Стоичков заяви: „Сега действащата разпоредба в Закона за спорта, променена чрез Закона за държавния бюджет, за съжаление като че ли става практика на това Народно събрание с един нищо незначещ за спортната материя Закон за държавния бюджет да промениш Закон за спорта. И сега действащата разпоредба беше за първи олимпийски медал 100 процента от премията, за втори - 10 процента от премията. Олимпийците казват: „Аз и за двата олимпийски медала съм се трудил еднакво. Даже за втория, за да си запазя достигнатото ниво, съм се трудил повече, а не 10% от труда, положен за първия"! Статистката показва, че 42 спортисти олимпийци, от 280 общо олимпийци, прекратили спортно-състезателната си дейност, ще получават между 1400 - 4000 лева пожизнена месечна премия, а другите - около 800 до 1000 лева".

Правилниците на спортните федерации ще влизат в сила след утвърждаване на спортния министър и в тях задължително ще се записва статутът на спортистите - аматьори и спортистите професионалисти. Това налагат други промени в Закона за физическото възпитание и спорта, които бяха приети на второ четене. По този начин спортистите ще бъдат правно защитени.