Медиците трудно се адаптират
Медиците трудно се адаптират / снимка: Sofia Photo Agency
Една седмица след завръщането си в страната, българските медици и палестинецът с българско гражданство изпитват трудности в адаптацията и интеграцията си, казаха петте медицински сестри и доктор Ашраф ал Хаджудж на среща с кмета Бойко Борисов. Валентина Сиропуло дори призна, че се движи с придружител. Тя допълни, че все още не разпознава българските банкноти, защото помни парите преди деноминацията.


Валя, Кристияна, Валентина, Снежана, Нася и Ашраф разговаряха с кмета Борисов по всякакви теми – от преживяванията в Либия през акцията „Не сте сами” за тяхното освобождаване, подета от Дарик радио, вестник „Стандарт” и Би Ти ви, до актуалната политическа ситуация в България.

Важното е, че се прибрахте живи и здрави, каза кметът на София. В отговор Кристияна и Валя бяха категорични, че до изпълнение на смъртните присъди е нямало да се стигне.

Медиците изразиха мнение, че всички либийци на ръководни постове са знаели за невинността им и по този начин коментираха думите на Сейф ал Ислам, че СПИН процесът е изфабрикуван от самата Либия.

По време на срещата кметът се чу и с д-р Здравко Георгиев по телефона, който ще бъде изписан следобед от Военна болница, където беше приет след хипертонична криза. Медиците поискаха от столичния кмет съдействие за издаване на нови документи за самоличност, а Ашраф помоли за софийско жителство.

През септември медиците ще посетят и Европарламента, а в София ще се организира концерт за завръщането им, стана ясно още от разговора. по повод появилите се негативни реакции срещу тях медиците казаха, че всеки има право на мнение. Все пак Снежана Димитрова призна, че това й е обидно.