Баки Хюсеинов
Баки Хюсеинов / БГНЕС
КЗД: Банките и застрахователните дружества най-недостъпни за хора с увреждания
99086
КЗД: Банките и застрахователните дружества най-недостъпни за хора с увреждания
  • КЗД: Банките и застрахователните дружества най-недостъпни за хора с увреждания
Най-недостъпни за хора с увреждания у нас се оказват банките и застрахователните дружества, следвани от държавните и общинските институции. Това показват резултати от междинен доклад на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), според който от 538 проверени сгради у нас, за достъпност можем да говорим само при 60.
 
Проверките са извършени като част от кампанията "Достъпна България" и обхващат над 25 големи градове у нас. Констатациите са, че недостъпността е повсеместна, във връзка с което комисията обявява "код червено" за недостъпност в цялата страна.

Отпускат 150 млн. лева за хората с увреждания
 
Пред Дарик заместник-председателят на комисията доц. д-р Баки Хюсеинов каза: "Можем да кажем твърдо, че кампанията "Достъпна България" дава положителни резултати. Това, че ние от КЗД образувахме 478 преписки към лица, които не са си изпълнили закона и не са привели в действие за достъпност своите институции, означава, че има нарушение на Закона за зашита от дискриминация, има наченки за дискриминация и образуваме производство. Само в 60 проверени институции има достъпност, така че ние ще продължаваме да работим в тази насока".
 
"КЗД има рекорден брой самосезирания от комисарите. Тоест, ако ние продължаваме с това темпо, най-вероятно ще можем да обхванем територията на цяла България и ще даваме задължителни предписания съгласно нашия Закон за защита от дискриминация, ще санкционираме хора, които не изпълняват нашите задължителни преписания. Имаме право съгласно закона и повторно да ги санкционираме. Така че, продължаваме да изпълняваме нашите функции съгласно закона. Тези, които са достъпни, на тях им даваме сертификати, че отговарят на изискванията на Закона за защита от дискриминация, че самата институция има достъпност, че може да я посети човек с увреждане", обясни още д-р Хюсеинов.

Майките на деца с увреждания отново на протести
 
Оттук нататък предстои проверка на театри, кина и други институции, които могат да бъдат посещавани от хора с увреждания, "тъй като тези хора, като уязвима група, също имат право да се социализират и да им осигурим нормален и спокоен живот", добави заместник-председателят на КЗД.