/ ThinkStock/Getty Images
Парламентът ратифицира договор за закупуването на два кораба минни ловци от кралство Нидерландия за близо 2 млн. евро.

Договорът за закупуване на минен ловец „Мааслуис” и минен ловец „Хелевутслайс“ е подписан на 7 ноември 2019 г. от нидерландска страна и на 11 ноември от българска.

С придобиването на двата минни ловци ще се повишат значително способностите на Военноморските ни сили за водене на противоминни операции и е икономически целесъобразно, е записано в мотивите на законопроекта.

По силата на договора българската страна следва да заплати сумата от 1, 996 000 млн. евро за придобиване на двата кораба.

„Закупуването на два минни ловци ще повиши рязко способностите на ВМС. Има сериозна нужда от промяна на противоминните сили. С тези, които разполагаме, те са съветско производство, миночистачи, които са на привършване на жизнения си цикъл", каза депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев по време на дебата.

"Макар че придобиваме отбранителни продукти, които са по-старо поколение да кажем, това е добре за флота. Това е начин да мотивираме военнослужещите на флота в Българската армия. Те ще служат за учения за повишаване на бойната подготовка на българските моряци и в крайна сметка ще повишат отбранителните способности на Българската армия. Това е хубаво за българските въоържени сили. За това ние подкрепяме изцяло закупуването на тези два минни ловци“, заяви и Николай Цонков от левицата.