Кунева се отчете: стартирала реформата в образованието
Кунева се отчете: стартирала реформата в образованието / БГНЕС, архив
Кунева се отчете: стартирала реформата в образованието
91825
Кунева се отчете: стартирала реформата в образованието
  • Кунева се отчете: стартирала реформата в образованието

Образованието е ресор с огромна нужда от реформа и през последните две години, под ръководството на министър Меглена Кунева и на предшественика й Тодор Танев тази реформа най-после е започнала. Това мнение изрази образователният министър в оставка Меглена Кунева пред журналисти. Тя определи като енергичен и активен политическия кабинет на просветното ведомство, докато тя го оглавяваше.

Като основни акценти от последната година Меглена Кунева посочи приемането на Закона за предучилищното и училищно образование, кампанията на министерството срещу преписването на матурите, извеждането на учителската професия като приоритетна и привлекателна.

Не се очакват големи сътресения в училище, свързани с новия закон

По думите на Меглена Кунева реформите в образованието трябва да бъдат продължени и от следващото правителство. Тя посочи, че е проведено обучение с 24 000 учители от първи и пети клас. Изготвени и утвърдени са учебните програми за класовете, в които реформата ще влезе - тази година те са първи и пети клас, а догодина - втори, шести и осми клас. "Започнахме кампания срещу преписването. Това също беше въпрос на избор от наша страна - моя, нека да кажа - и независимо че имаше елементи, които на мен ми се струва, че бяха по-скоро въпрос на неразбиране, това е кампания, която има своя много положителен отзвук", коментира министърът в оставка.

Младите учители в България са под 10%

Тя призна, че проведеният учителски събор е събрал и коментари, които са я притеснили, включително и отвътре, от страна на коалицията. Кунева обаче вярва, че обществото е видяло "каква сила представляват учителите".

Министърът в оставка отчете и някои пропуски, за които екипът й не и имал време: "Това, че децата продължават да учат на две смени е лоша работа - и в София, и в Пловдив, и във Варна. Това не е самоцел. Училището трябва да стане средище, ако позволите малко по-тържествения израз, възрожденско средище. То не е просто да прекараш пет часа там, а да ти се иска да останеш след това", каза тя.

1000 училища в страната - затворени

Кунева каза още, че важна промяна е била и тази за приемът в държавните висши училища, съобразно комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с пазара на труда. Така местата за прием във ВУЗ-овете, за които държавата осигурява средства, бяха намалени с над 9000 за настоящата учебна година.