вода
вода / ThinkStock/Getty Images
Кражбата на вода също да се счита за престъпление. За това настояват от ВМРО. Депутатът Юлиан Ангелов заяви, че от партията подготвят законопроект за незаконното присъединяване към ВиК мрежата. Според патриотите проблемът идва от гетата. Общинският съветник от София Карлос Контрера посочи, че кражбите на вода във столичните квартали „Факултета” и „Филиповци” надхвърлят 5 млн. лева годишно.

Няма да има шоково повишаване на цените на водата в България

По данни на ВМРО над 50% са загубите на вода у нас заради кражбите й. Това е и причината за законодателна инициатива, която ще определи тези действия като престъпление, обясни депутатът Юлиан Ангелов.

"През годините народните представители са избягвали да търсят решение в Народното събрание, защото се опасяват, че трябва много хора да влязат в затвора и ще загубят избиратели", допълни Ангелов.

Общинският съветник Карлос Контрера също изнесе информация, според която в столичните квартали „Факултета” и „Филиповци” също се разхищава огромно количество вода. А загубите ще се покрият през увеличение на цената на вода в София.

Пускат парното в големите градове най-вероятно през ноември


"Системата е така изградена на законодателно ниво, че в крайна сметка накрая на веригата на обикновения потребител, който плаща за абсолютно всички загуби, грешки, комисионни и т.н.", каза Контрера.

От 1-и януари се очаква ново повишение на водата в столицата. Това бе заложено в петгодишния план на „Софийска вода”, който общинарите приеха през април. Ако КЕВР одобри поскъпването, от 2018-а година софиянци ще плащат по 2,31 лв, вместо 2,15 лв. Повторно увеличение се очаква и през 2021-а година, когато кубик вода в София може да стигне до 2,68лв.