Красимир Стефанов ще помага на Бареков като експерт
Красимир Стефанов ще помага на Бареков като експерт / снимка: DarikNews.bg, архив, Дарик Стара Загора

Лидерът на политическа партия „България без цензура" Николай Бареков обяви, че е готов на коалиция с ГЕРБ. „Всички, които преминат операция „Чисти ръце" са наши потенциални партньори. ГЕРБ обаче са най-естествени като партньори за нас, но само ако са без Бойко Борисов и без Цветан Цветанов. Ние проблем с хората в тази партия нямаме, както нямаме и с БСП и ДПС. Проблемът е с техните ръководства, същия имат и избирателите", коментира Николай Бареков при повторното откриване на офиса на партията му в Стара Загора.

Той потвърди, че до дни партията му ще има двама народни представители - Румен Йончев от земеделския народен съюз и депутат, влязъл с листата на ГЕРБ:

„Това обаче няма да е Красимир Стефанов. Той знае доста неща за българските политици, но ще ни помага само като експерт. С него сме нещо като роднини, защото съм кръстник на детето му и това е от преди ГЕРБ да дойде на власт. С мен той водеше най-дългите и тежки разговори по повод своето напускане. Аз съм причината той да остане в парламента. Той обаче пожела да гласува в парламента като независим", обясни Николай Бареков.

Той бе категоричен, че въпреки наличието на двама депутати парламентарна група няма да бъде правена: „Този парламент е дискредитиран и изчерпан. Сега обаче нито от ляво, нито от дясно ще имат мнозинство и ще могат да направят ново правителство".

Като оптимален вариант за предсрочни избори Николай Бареков посочи месец октомври:

„Има два варианта за нови избори - през юли и през октомври. Вече имаме прецедент за избори през юли - тогава на власт дойдоха ГЕРБ. По-спокойният вариант обаче е октомври. Ние вече сме в предизборна кампания, макар и неофициално", завърши лидерът на „България без цензура", допълни Бареков.

На 1 март партията му се събира на първа конференция своя Национален съвет на регионите. Тогава ще бъде избран и Изпълнителен съвет, както и останалите заместник-председатели. На него Бареков ще предложи номинациите на Росен Петров, Рада Коджабашева и Ангел Славчев. На конференцията ще се обявят и първите партньори на ПП "България без цензура", както и ще се подпишат коалиционни споразумения с тях. Преговаря се с три политически формации, каза Бареков. С ВМРО предстоят последни разговори, очаква се и решението на Националния съвет на ЗНС в събота, за да започнат преговори с тях. Другата седмица започват официалните разговори с "Гергьовден".