Край на класическия цирк с диви животни
Край на класическия цирк с диви животни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Край на класическия цирк с диви животни
71295
Край на класическия цирк с диви животни
  • Край на класическия цирк с диви животни

Край на цирковите представления с диви животни у нас от догодина. На манежа ще се допускат само домашните породи кучета, котки, коне, крави, овце, кози и птици. България е една от малкото страни в Европа, които към момента са приели закона в този вид. Германия, Франция и Великобритания не са предприели никакви стъпки в тази посока. В други страни е позволено използването на диви животни, които не са родени свободни, а в цирковете, или не са представители на застрашени от изчезване видове.

От 1 януари 2015 година влиза в сила забраната за използване на диви животни в цирковите представления. Законът е приет още през 2008 година вследствие на общоевропейска инициатива, въпреки че в редица страни все още не са предприети никакви мерки.

Явор Гечев от „Четири лапи" съобщи какви са основните причина да се забрани използването на диви животни в цирка: „Диви животни, като лъвове и тигри, тяхното място не е в цирка, тяхното място е в дивата природа. Няма нищо естествено един тигър да го накараш да скочи от точка А върху точка Б или да го качиш върху два коня, които можем да си представим какъв ужас изпитват от това на гърба им да има тигър. Това не е естествената среда на животното. Една от основните причини да влезе в сила тази забрана и да има такива забрани е това, че се нароиха изключително много циркове с неясен статут, с неясни стандарти на работа, които представляват опасност не само за животните, но могат да са опасни и за хората".

Според Александър Балкански, който е директор на най-големият български цирк, циркът без животни не е цирк. Той е спокоен за бъдещето на своя цирк, защото вече е измислил алтернативни програми, но това вече би било съвсем друг жанр.

Балкански определи закона като несправедлив по няколко причини, една от които е, че на практика се забранява на дресьорите да упражняват своята професия: „Така е направен законът, че там се говори за примати и диви бозайници. В цирка няма диви бозайници. Всички животни, които се дресират в цирковете, са родени в цирка. Това е незаконно. Щом при мен се раждат, живеят животните - защо да не работят".

Александър Балкански е категоричен, че в цирковете трябва да се спазват определени правила за отглеждането на животни и да се полагат нужните грижи за тях, което не се случва в част от по-малките циркове у нас, но не трябва да се стига до категоричната забрана за диви животни: „Аз съм против това, че хора, които въобще не са компетентни, дресират животни. Дресьорите трябва да преминат обучение и да получат документ, че са правоспособни дресьори. Еди-кой си цирк нелегално е вкарал три тигъра в България. Тези тигри ядат един път в седмицата, защото няма пари. Един тигър яде по 8 килограма месо дневно. За да се чувства това животно щастливо, да се радва, то трябва да има простор. Сега при нас, като дойдат лъвовете и тигрите, ще ги видите не в клетка, а на свобода как си играят".

Според Балкански с влизането в сила на този закон повечето български циркове ще заминат за чужбина, защото не биха се справили при новите условия.