Кожата може да издържи 50 000 часа на директно слънчево облъчване
Кожата може да издържи 50 000 часа на директно слънчево облъчване / Thinkstock/Getty Images
Кожата може да издържи около 50 000 часа на директно слънчево облъчване
79633
Кожата може да издържи около 50 000 часа на директно слънчево облъчване
  • Кожата може да издържи около 50 000 часа на директно слънчево облъчване

Човешката кожа има капацитета да издържи около 50 000 часа на директно слънчево облъчване. Когато хората не се предпазват достатъчно от слънчевите лъчи и тези 50 000 часа се изконсумират, тогава се появява рискът от развитие на кожен рак.

За съжаление обаче това често се случва и в млада възраст, съобщиха от Българското дерматологично дружество дни преди да се състои десетото издание на кампанията, която осигурява безплатни прегледи за кожен рак „Евромеланома".

Тази година инициативата ще се проведе на 13-и май, като в нея ще се включат около 200 родни дерматолози. Оказва се, че от първото издание на кампанията през 2005-а година досега от безплатни прегледи са се възползвали 21 000 души у нас.

При 900 от тях е открит някакъв вид кожен рак.

„Когато се предозира слънчевото лъчение, може да се развият много кожни заболявания. Има болести, които се влошават, болести, които се провокират от слънчеви лъчи. Има болести, при които е от значение острото изгаряне в определена възраст или такива, при които хроничното изгаряне в годините, сборно, оказва влияние", обясни секретарят на Българското дерматологично дружество доц. Гриша Матеев.

По думите му кожата има определен минимум от часове, които може да изконсумира за целия живот в непрекъснато слънчево облъчване - те са около 50 000: „Когато на възраст 25-30 години, ако човек не се е предпазвал, а се е събличал безразсъдно по цяло лято, тези часове се изконсумират - тогава има опасност от провокиране и развитие на злокачествени заболявания. Тук влизат двата най-чести вида рак на кожата - базоцелуларния карцином и спиноцелуларния карцином, и най-неприятният злокачествен тумор на кожата - малигнения меланом".

Доц. Матеев обясни, че смисълът на тази безплатна кампания е не хората да не платят, а да има масовост, да минат много хора и на тях да им свети червената лампичка, че трябва да вземат мерки и трябва веднъж годишно да си гледат бенките: „Преди 10 години, когато започна тази кампания, тогава почти не идваха хора в кабинетите. Сега, пролетно време, идват непрекъснато хора, които казват, че искат преди лятото да си видят бенките, за да им кажем дали могат да ходят на слънце. Идват и през септември, за да видят дали нещо не се е случило. Това е резултатът от тази компания".

Подробна информация за безплатните прегледи на 13-и май можете да намерите на сайта на Българското дерматологично дружество derma.bg