Константин Пенчев: Противниците на съдебната реформа продължават да действат
Константин Пенчев: Противниците на съдебната реформа продължават да действат / netinfo

Има ръст на постъпленията на дела във ВАС, като за тази година има 2–3 хиляди повече в сравнение с миналата година и този брой вече е към 14 хиляди. Образувани са 21 тълкувателни дела тази година. Очаквам и в бъдеще тази тенденция - на ръст, да продължи, каза председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев в предаването "Годината" на Дарик радио. 

Всяко правителство получава 100 дена за да започне да работи. На този ВСС никой не му даде 100 дена, категоричен беше Константин Пенчев. Съдебна олигархия и противниците на съдебната реформа продължават да действат, каза още председателят на ВАС.

Той допълни, че целият шум около изборните дела се дължи на това, че те текат из цяла България, каза още той и изрази оптимизъм, че тримесечният срок на закона по произнасяне по делата ще бъде спазен. Не би било нормално, ако съдът повсеместно касира изборите. Все пак това са изборите, които зависят от друга инстанция. Да, нарушения има много, но не бива да изпадаме в истерия, е мнението на Пенчев.

Натискът срещу мен е постоянен, тъй като съдът гледа дела, които са обществено значими, с голям интерес – и политически, и икономически, допълни в “Годината” на Дарик радио Константин Пенчев. Натискът изглежда по-скоро като приятелски разговори, а най-голямата заплаха е от рода на: “ние няма да позволим еди какво си”. Не знам обаче какво означава това, каза още той.

Пенчев отрече категорично да има натиск от страна на представители на организираната престъпност.

Като най-важно за 2008 Константин Пенчев изтъкна надеждата си за приключванията на мъченията с административните съдилища. Той открои и три значими дати: 3 януари – заклеването на председателите на 28-те административни съдилища; 15 февруари – встъпването на всички спечелили конкурс и назначени съдии и 1 март – стартирането на работата на виртуалните административни съдилища.