Комисии у нас ще одобряват кандидатите за евросъдии
Комисии у нас ще одобряват кандидатите за евросъдии / снимка: Sofia Photo Agency
Парламентарните комисии по правни въпроси и по правата на човека ще препитват и обсъждат кандидатите за български представители в Европейския съд в Страсбург.

Предложението лансира в парламента министърът на правосъдието Миглена Тачева. Тримата кандидати за български съдии в съда в Страсбург бяха отхвърлени от ПАСЕ.

Меглена Тачева съобщи още, че в понеделник свиква обществения съвет, за да уточнят заедно публичните процедури по набиране на кандидатурите за европейски съдия в Страсбург.

Все още в министерството няма постъпили официални мотиви относно причините да бъдат отхвърлени тримата наши кандидат-съдии в Страбург.

Миглена Тачева съобщи, че до средата на ноември ще протече цялата процедура по уточняване на изискванията и подбора на кандидатите, а на 17 декември е интервюто в Страсбург. У нас пък специална комисия ще пресее кандидатите чрез езикови тестове и проверка на юридическите им знания. Според Миглена Тачева е добре за в бъдеще да се приеме специална законова уредба за подбор на българските съдии в европейските съдилища.