Който предлага ВНС, да каже какви промени трябват, заяви съдия Румен Ненков
Който предлага ВНС, да каже какви промени трябват, заяви съдия Румен Ненков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Слава богу, че казахме, че не може да бъдат касирани изборите от 12 май. Ако бяха отменени изборите в България, не знам как щяхме да оправдаем членството си в Европейския съюз, това каза пред bTV конституционният съдия Румен Ненков.

За очакваната критика по отношение на съдебната реформа от Европейската комисия и предстоящия мониторингов доклад, Ненков ги определи като очаквани. Две са причините за критиките от Европа, каза той. „От една страна, може и затова да са протестите, защото се управлявала непрозрачно, хората не разбират защо се вземат определени решения", заяви Ненков. Според него, проблемът е, че политиците много говорят за независимостта на съдебната система, но и малко задкулисно се опитват да я натискат и превръщат в лека жена.

Съдебната система трябва да бъде критикувана най-вече заради нейната неефективност като администриране на правосъдието - забавяне на дела, протакане на разглеждане на делата, забавяне изготвяне на мотиви и т.н., каза конституционният съдия.

Втората му критика бе, че правото не се прилага еднакво спрямо всички. „Не чета вече самите дела, както правих някога, но, например, наложи се условна присъда за данъчно престъпление за милиони левове по дело срещу Ковачки. Още тогава, казах, че съдията направи огромна грешка", коментира Румен Ненков. „Търговия с правосъдие не може да има, а някак си ми се струва, че съдът непрекъснато трябва да се съобразява със силните на деня - с тези, които утре ще станат силни", каза още Ненков. Според него с промяната във властта винаги започва развитието на дела с бивши управляващи, като че ли съдебната власт иска да се хареса на новите.

Дори законодателно се направи един опит, който беше пресечен, даде още един пример Ненков по отношение на явното гласуване за началниците в съдебната система. Тайното гласуване е тайно разпределение на влиянието - то е подмолно и неясно. „Точно за това хората днес протестират", заяви конституционният съд.

„Липсва истина, липсва справедливост. Това е нашият модел и ние няма да го променим с нова Конституция", коментира още той. Според него този, който предлага да се свика Велико Народно събрание, трябва ясно да каже какви ще са промените в Конституцията. Такъв план обаче няма, смята Ненков.

„Аз чувам невъзможни предложения, като отзоваване на народен представител, например. Това означава да се върнем в средновековието", посочи Румен Ненков.

„Слава богу, че казахме, че не може. Ако бяха отменени изборите в България, не знам как щяхме да оправдаем членството си в Европейския съюз", заяви Румен Ненков по отношение на искането за касиране на вота заради деня за размисъл - 11 май, когато в печатницата в Костинброд бяха открити стотици хиляди бюлетини.

„Много бих искал това, което стана на 11 май, да не се повтаря. Това беше една лоша трагикомедия с посредствени актьори - по този начин, по който беше описано и внушено, че може да бъде подменено съдържанието на урните - е абсурден. Този механизъм е абсурден да се твърди, че може да стане", заяви Ненчев.

Това беше целенасочена акция, определи случилото се ден преди предсрочните парламентарни избори Ненков. Нарушението според него, е, че в деня за размисъл е имало предизборна агитация по отношение на акцията с костинбродската печатница. Прогнозата му е, че обвиняеми за фалшификация на изборите няма и да има.