Кое оказва най-вредно влияние на бъбреците?
Кое оказва най-вредно влияние на бъбреците? / Thinkstock/Getty Images
Кое оказва най-вредно влияние на бъбреците?
79146
Кое оказва най-вредно влияние на бъбреците?
  • Кое оказва най-вредно влияние на бъбреците?

Студът и приемът на газирани напитки оказват най-вредно влияние на бъбреците. Причината е, че студът е един от факторите, който при неподходящо обличане, предразполага към уроинфекции. Консумацията на газирани напитки пък създава всички условия за поддържането на подобни инфекции. Това каза в ефира на Дарик един от най-добрите нефролози в България д-р Венцислав Шурлиев. В интервю за предаването „Най-добрите лекари" специалистът от Клиниката по нефрология в столичната болница „Царица Йоанна - ИСУЛ" посочи, че най-доброто за нашите бъбреци е водата, която остава незаменима като течност.

По думите на специалиста течностите са нещо много индивидуално. Човек трябва да има възпитанието да пие течности, трябва да му бъде внушено, да знае, че тези течности той не ги пие насила, а с удоволствие, така че да работят нормално и бъбреците, и целият организъм. Много е важно какви течности приемаме. Ако предпочитаме вода, независимо дали ще е чешмяна, или минерална, каквато ни е приятна на вкус, това е най-доброто за бъбреците и целия организъм. Тя се усвоява най-лесно, най-бързо преминава през целия организъм и съответно спомага за елиминиране на всички вредни вещества, каза д-р Шурлиев.

Когато се пият всякакви безалкохолни напитки, най-вече газираните, това не е добре за организма, не е добре и за бъбреците. Има всички условия за развитие на конкременти, за поддържане на хронични инфекции.

„Този режим на прием на течности не го препоръчвам на никого, особено на млади хора, които не признават никакъв друг вид напитка, освен газираното. Това, което може да се направи като компромис, особено при пациенти с бъбречно-каменна болест, са прясно изцедените фрешове, тези които са направени вкъщи, защото там може да се постигне едно алкализиране на урината, което много пъти помага за намаляване на количеството и размерите на камъните в бъбреците. Водата обаче остава незаменима като течност в нашето ежедневие", допълва специалистът.

Според него студът, особено при младите хора, е на първо място като фактор за развитие на инфекции на долните пикочни пътища.

„Той е един от факторите, който предразполага към уроинфекция, към рецидив на тази инфекция и към недостатъчно излекуване. Така че едно добро обличане, да се премахне начинът на гол кръст и ниска талия, особено при младите дами - това е най-добрият фактор, който може да намали тези рецидиви и да премахне този проблем", допълни д-р Венцислав Шурлиев.