/ ThinkStock/Getty Images
Кметът на община Чупрене Ваньо Костин е обвинен за престъпления по служба, съобщи на брифинг в съдебната палата наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.
 
Според данните до момента, в последните четири години Костин е провел 10 публични търга за продажба на общинска земя, при които е извършил нарушения с цел осигуряване на възможността в тях да участва един единствен кандидат, който е закупил имотите на цена близка до данъчната оценка. Търговете са за площ от 236 дка земя, продадени са за до 100 лв на дка.
 
Имотите са купени от четири търговски дружества, които са собственост на бащата на кмета и съпругата му и се представляват обичайно от брат му и други родственици на кмета.
 
Освен това Костин бил посочил неверни обстоятелства в декларацията си за конфликт на интереси. Той не е декларирал, че едното дружество купило земя, е реално негова собственост и се управлява от него.

Прокуратурата проверява кмета на село Чупрене

Кметът накарал бившата си жена да подпише празни листа, за да се регистрира дружества, защото той като кмет нямал право да извършва търговска дейност. Обяснил й, че той ще ръководи дружеството.
 
При претърсвания в общината били събрани още данни за други 9 търга, за които се проверява дали има същите нарушения. Става дума за 400 дка земя, закупени от едно и също юридическо лице. После те са бързо продадени, а новият собственик ги е ипотекирал, но вече не обслужва задълженията си към банката.
 
Петров каза още, че прокуратурата ще поиска от съда кметът да бъде задържан за постоянно в ареста.
 
Изпълняващият длъжността ръководител на Спецпрокуратурата Димитър Петров коментира, че има и други кметове, за които са започнали проверки от миналата година, но отказа да каже колко са те.
 
За акцията от Димитровград от началото на седмицата, при която беше задържана престъпна група занимавала се с лихварство, разследващите обясниха, че петима са задържани и днес ще бъде поискано съда да ги остави в ареста, а един се издирва. Шестимата са братя, от ромски произход.
 
Работата по случая е от август миналата година, по думите на зам.-директора на ГДБОП Стоян Темелакиев групата се отличавала с изключителна бруталност и незачитане на законите.
 
На длъжниците, които не са успявали да върнат парите навреме, са им давани наказателни лихви, налаган им е побой, принуждавани са били към проституция и са били заплашвани с убийство.
БТА