"В понеделник сутринта, няма никакъв проблем, веднага ще попълним документите и ще ги подадем", каза Кирил Петков в отговор на журналистически въпрос кога ще подаде оставката на правителството за да бъде задействана процедурата за връчване на мандата.

Премиерът Кирил Петков е в Брюксел, където се събират лидерите на страните от Западните Балкани за среща на върха с ЕС. Срещата се определя за ключова  за бъдещото членство на Северна Македония и Албания в Европейския съюз

"Исках да ви споделя какво се случи тази сутрин. Имахме много тежки разговори. Това, което се видя, че има страшно очакване, че България ще вдигне ветото, но аз ясно казах, това, което казах сутринта, ясно казах, че това е решение на българския парламент, аз еднолично, нито правителството, няма да променим българската позиция", допълни Петков.

"Второто нещо, което се случи, видяхме, че част от изискванията, които са свързани и с френското предложение, са много трудни за приемане и от Република Северна Македония, но това, което стана ясно, че това не са само исканията само на София, това трябва да станат исканията на Европа", категоричен е Петков.

"Вече въпросът е на българският Парламент да обсъди и да даде решения по тезата, като и нашите депутати от "Продължаваме Промяната" и в момента заседават в комисия. Докато няма решние, аз ще продължавам да отстоявам моето обещание. След това тежката задача ще бъде при Република Северна Македония, която ще трябва да приеме нашите изисквания за да продължи напред", допълни Петков. 

Премиерът отново повтори, че не е възможна коалиция между "Продължаваме Промяната" и Бойко Борисов, Тошко Йорданов, както и със Слави Трифонов.

"Осъзнахме, че са част от задкулисието, срещу което ние се борим. Така, че няма да направим компромис. Петте изисквания на Костадинов, също са абсолютно неприемливи. Делян Пеевски, който се появи за първи път от 6 месеца за да натисне бутона на вота на недоверие, също не може да ни е партньор. Оставаме с възможностите за партньорите, които имаме плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на това правителство", обяви Петков. 

На журналистически въпрос, дали е възможно "Продължаваме Промяната" да се окаже партньор с ДПС в партия "Обнови Европа", премиерът бе категоричен:

"Ние нямаме проблем повече от една партия да е в едно семейство, включително това да бъде ДПС. Но това, което имаме проблем, докато имат лидер в тази партия, като част от "Магнитски", Renew трябва да има филтър, да имат процедура, когато имат членове на тези локални партии, да има начин да им се даде шанс да променят това нещо, преди да влязат като пълноправни членове в "Обнови Европа", допълни Петков. 

"В момента в коалицията, както сме в момента "Демократична България" и БСП бяха едни партньори, с които може да се върши работа. Така, че в един бъдещ формат  аз виждам съвсем естествено, въпреки че тези две партии имат сериозни идеологични различия, видяхме, че можем да работим заедно. Докато хората, които взимат решения са на масата, с такива хора винаги може да се стигне до някакъв консенсус, ако все пак имат общи виждания за България като европейска държава", отговори на въпрос Петков дали ще се коалира отново с БСП и "Демократична България" при връчването на мандата от президента Румен Радев.

"Да, няма да сменяме формата на отбора", категоричен е Петков и допълни: "Вярваме, че отборът е в добра кондиция да продължи напред".

"Направихме компромис и от двете страни, но компромис, който е допустим", коментира Петков заплахите на БСП да напусне коалицията, ако замине и един патрон за Украйна.

Кирил Петков повтори отново, че рискуваме да забавим парите от първия транш от Плана за възстановяване на Европа.

"Ако тази забава стане прекалено дълга, рискуваме да ги загубим. Този парламент трябва да работи. В момента, ако нямаме парламент ще струва скъпо на България, но още по-скъпо би струвало на България, ако имаме задкулисие, което управлява", категоричен бе Петков.