КАТ отчита все повече дрогирани шофьори на пътя
КАТ отчита все повече дрогирани шофьори на пътя / снимка: БГНЕС, архив

Апаратът за тестване за наркотици използва слюнка от шофьора, като отчита шест вида упойващи вещества. И въпреки че все повече шофьори сядат дрогирани зад волана, от КАТ не могат да ги тестват на място, защото консумативи за апарата няма. Това заяви пред бТВ шефът на КАТ-СДВР Тенчо Тенев.

"До няколко дни ще бъдем оборудвани. Не че сега не проверяваме, но друго е през техническо средство", посочи той.

Голямото пътуване: вижте мерките за по-бързо придвижване

220 полицаи са обучени в центъра по наркомании. Казват и че без апарата трудно биха сбъркали дрогиран шофьор. Те признават, че броят на шофьорите под въздействие на наркотици се увеличава, понеже като цяло нараства и употребата на дрога в страната ни.

От МВР не ни предоставиха официално данни колко са заловените през годината дрогирани шофьори. Столичните катаджии хващат поне по един седмично.

Изследването в лабораториите показва, че повечето шофьори са пушили трева или са взели амфетамини. Някои ги полели и с алкохол. Което зад волана си е игра на руска рулетка.

"Увеличават многократно риска от инцидент. Именно поради промяна на съзнанието им, липса на страх, еуфория и поради липса на преценка за време и място", обясни Виолета Богданова от Националния център по наркомании.

Официално 570 000 българи пробвали поне веднъж наркотици. Драстично расте употребата на синтетична дрога, предимно сред младежите.