/ Thinkstock/Getty Images
Арестуваха български лекари в Босилеград, отишли да окажат медицинска помощ на хората в района като част от хуманитарна мисия. Причината, според сръбските власти, е липсата на разрешително. По думите на председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов, обаче, това е част от системна кампания, насочена срещу българското население в Западните покрайнини. След 5-часов престой в полицейското управление медиците ни бяха освободени след намесата на консула ни в Ниш Едвин Сугарев.

Български лекари са били задържани за няколко часа в Босилеград
 
Тримата български лекари отишли да преглеждат хората по покана на председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов. Когато започнали да си вършат работата, дошъл лекар от сръбското министерство на здравеопазването и поискал да се легитимират. Те го направили, но въпреки това дошла полиция, разказа един от участващите в мисията д-р Валентин Янев:
 
Обяснението беше, че полицията е извикана,за да може тя да ни накара да се легитимираме, което беше излишно, защото ние ги вадехме личните карти и просто ги давахме. На дълго и на широко се попълваха документи относно статута, регистрация, дейности. Иван Николов представи документите, след което ни заявиха, че ние нямаме право да се занимаваме с такава здравна дейност и трябвало да се мине процедура през Министерство на здравеопазването. Аз реагирах и казах, че не сме дошли да работим за пари, а идваме на хуманитарна акция и работим без пари, но той каза, че се придържа към буквата на закона“.
 
След като се легитимирали, служителят на реда им казал, че трябва да отидат в полицейското управление:
 
Стояхме половин ден, пет часа. В интерес на истината полицаите бяха коректни, нямаше никакви проблеми. Абсолютно нищо, никакво малтретиране или тормоз. Никакви въпроси, никакво писане на показания, никакво подписване. Когато вече попитах какво става, след като стоим вече половин ден там и настоях да се видя с шефа им, ни донесоха паспортите и казаха, че сме свободни“, посочи още д-р Янев.

Медицински оскар за млад лекар заради уникална операция на дете
 
Щом български лекари оказват медицинска помощ в Сърбия, това показва сериозен проблем в системата на здравеопазването там. Така коментира случая в предаването „Седмицата“ на Дарик радио депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея причина за случилото се е липсата на разрешение:
 
„Доколкото аз имам информация е нямало разрешение от сръбските власти за подобен тип прегледи. Ако сръбски лекари дойдат тук, нашата реакция може би ще бъде подобна. Въпросът е, че нашите представители в Сърбия, в Босилеград, включително и директорът на Културния ни институт вероятно при бъдещи подобни инициативи трябва да извърви целия административен път и този проблем нямаше да съществува“, каза Атанасова.
 
Според председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов, формално погледнато наистина случилото се може да се дължи на липсата на разрешение, въпреки, че досега е имало две подобни акции, при които документи не са им искани, обясни той.
 
След като разучим този проблем ще видим дали в бъдеще ще се провеждат пак такива акции, или не. Но ако това е било причината, инспекцията можеше да ни състави акта и да си отиде, за да не стресираме хората повече. Но с оглед на това, че полицията прибра лекарите и ги държа през целия ден в полицията, вече става дума за една по-ширпока акция, която имаше и други цели“, посочи Николов.

Наши лекари извършиха рядка операция, борят болест, атакуваща млади хора
 
Сръбските власти умишлено не разкриват здравни служби в Западните покрайнини, заяви в предаването „Седмицата“ на Дарик евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.
 
Там няма родилен дом и нарочно няма, за да може децата да се раждат в сръбските общини и да се записват, че са родени в Сърбия, а не родени българи. Това е ясно, последователно провеждана позиция на денационализация на българското национално малцинство там. Липсата на здравна помощ от години е била въпрос, който е бил поставян много остро. Нищо няма там. Няма здравна служба, отдавна е затворена. Води се формално, че има, но тя не работи. За да отиде един гражданин в Босилеград на лекар, той трябва да премине една планина, която зимата е затворена и да отиде до най-близкия областен град, който е Враня. Там я го приели, я не го приели. Това е на 70 км, а местните хора, като всички възрастни хора в Кюстендилско краище, са възрастни хора“, каза Джамбазки.
 
Въпросът за решаването на тези проблеми трябва да бъде поставен остро пред сръбските власти от българското правителство, каза още Ангел Джамбазки. Той ще внесе сигнали за случая до Европарламента и до Европейската комисия.

Междувременно стана ясно, че посланикът ни в Белград Радко Влайков ще постави пред сръбските власти въпроса със задържането на български лекари в Босилеград. Той е получил инструкции за това от министъра на външните работи Екатерина Захариева, съобщава пресцентърът на МВнР.