Как ще изглежда Българският Лувър става ясно на 31 август
Как ще изглежда Българският Лувър става ясно на 31 август / снимка: Sofia Photo Agency
Как ще изглежда Българският Лувър става ясно на 31 август
31438
Как ще изглежда Българският Лувър става ясно на 31 август
  • Как ще изглежда Българският Лувър става ясно на 31 август

В края на месец август ще стане ясно как точно ще изглежда Българският Лувър. 31 са идейните проекти за Съвременния музеен център, който ще се помещава в сградата на бившето МЕИ в столицата, при паметника на Васил Левски.

17-членно жури с председател главният архитект на София Петър Диков предстои да ги разгледа и да избере най-добрия от тях. Специалистите, които ще обсъждат проектите, бяха представени от министъра на културата Вежди Рашидов. Сред тях има основно художници и архитекти.

Ето с какви думи ресорният министър за пореден път защити идеята за Български Лувър, която според мнозина ще излезе на държавата изключително скъпа и не е необходимо да се реализира в ситуация на криза: "Хората питат дали е рентабилно? Сега ще ви обясня с две думи защо е рентабилно. Онзи ден бяхме в Рим и аз зададох един елементарен въпрос на министъра на културата, с когото се видяхме. Питах го колко хора на година минават през Колизеума? През Колизеума минават на година 170 000 000 души. Билетът е 18 евро. Умножете ги по 30 дни и по 12 месеца и ще разберете за какъв приход става въпрос. Питах и френския министър. Колко хора минават през Лувъра? 120 000 000 на година. Извинявайте, ние имаме 70 000 български произведения, от изключително големи майстори, и затова, че по света не ни познават сме си виновни само ние. През 21 век България вече заслужава един свой музей. Това е необходимо за цялата ни държава, не само за художниците", смята Рашидов.