Как предложен от Москов стандарт нарушава правата на пациента?
Как предложен от Москов стандарт нарушава правата на пациента? / ThinkStock/Getty Images
Как предложен от Москов стандарт нарушава правата на пациента?
88366
Как предложен от Москов стандарт нарушава правата на пациента?
Как предложен от Москов стандарт нарушава правата на пациента?
  • Как предложен от Москов стандарт нарушава правата на пациента?
  • Как предложен от Москов стандарт нарушава правата на пациента?

Новият стандарт по спешна медицина, предложен от здравния министър Петър Москов, нарушава правата на пациентите. Той ги лишава от възможността да бъдат приети за спешно лечение от най-близкото до тях спешно отделение. Това са част от мотивите, с които Върховният административен съд преди ден отмени тази част от стандарта, в която се регламентират определени изисквания към болниците, които обслужват спешни пациенти.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването, които атакуваха стандарта в съда, са убедени, че към момента няма болница в България, която да може да отговори на изискванията в стандарта.

ВАС отмени изискванията към болниците, заложени в медицинския стандарт на Москов

В новия стандарт по спешна помощ се регламентират изисквания към звената, които осъществяват такава. Част от изискванията са за материално-техническа обезпеченост и квалификация на работещите в тях. Това предполага наличие на значителен собствен финансов ресурс от страна на спешните отделения, посочват от Върховния административен съд. Никъде в стандарта обаче не е разгледан въпросът за този финансов ресурс, не е посочено и каква част от разходите болниците и спешните отделения трябва да покриват със собствени средства.

Това от една страна ограничава конкуренцията, тъй като ако стандартът влезе в сила, спешната медицина ще се осъществява само от лечебни заведения, които разполагат с добро финансиране, за да отговорят на поставените им изисквания. От друга страна, това води до нарушаване на правата на пациентите. Те ще бъдат лишени от възможността да бъдат приети за лечение в най-близкото до тях спешно отделение, тъй като то може да не е успяло да покрие въпросните изисквания. С тези мотиви съдът отмени критериите, поставени от Петър Москов.

Още една идея на Москов падна в съда

Преди няколко дни идеята на министъра претърпя промяна, като срокът, в който болниците трябваше да отговорят на изискванията, бе удължен до края на годината.
Стандартът по спешна помощ бе атакуван в съда освен от Центъра за защита на правата в здравеопазването, и от сдруженията, които представляват частните и общинските болници в България. Решението на съда може да се обжалва от министерството в 14-дневен срок.