/ ThinkStock/Getty Images
Как, кога и точно с какви въпроси да бъде проведено националното преброяване на населението през 2021 г.? С тези въпроси се обръщат от Националния статистически институт към обществото. Допитването, което е част от обществените консултации по подготвяния нов закон за преброяване на населението и жилищния фонд, тече до 9 август. 
 
7 милиона 50 хиляди и 34 души наброява населението на България към момента, според данните на Националния статистически институт. Те са базирани на актуализация на информацията, събрана при последното реално преброяване, през 2011 г.

След три години предстои ново преброяване, като в момента тече подготовка за начина, по който то ще се случи. На сайта strategy.bg всеки гражданин на страната може да даде своето мнение за това как да стане преброяването – онлайн, с анкетни карти и преброители, чрез административни източници или смесено.

Друга тема, по която можем да дадем мнение, е дали да бъде включен въпроса за етноса и вероизповеданието. Защо е важен той? "Дали въпросите, които са свързани с етническата принадлежност, е нещо, което може да застраши някого било то в личен план или в някакъв групов или партиен план. Това са неща, които искаме да обсъдим с всички, за да можем да обясним важността на тази информация, която ще съберем", обясни директорът на националната статистика Сергей Цветарски.

 Третият въпрос, подложен на обществено обсъждане, е към коя дата да бъдат съотнесени данните, като тук предложенията на  Статистическия институт са  янураи февруари, май или ноември декември.

Предното преброяване е струвало на републиканския бюджет около 27 милиона лева
, като предстоящото се очаква да бъде малко по-скъпо заради допълнителни дейности, които са предвидени. По данни на ООН българите сме вече под седем милиона, а дали тази статистика ще се потвърди емпирично, ще стане ясно в края на 2021 г.