Между 2 000 и 16 000 лв. е взимала бившата служителка на НОИ от измамените кандидат-пенсионери
Между 2 000 и 16 000 лева на човек е взимала бившата служителка на НОИ, която източи от държавата 3 милиона лева, обявиха за NOVA от районната прокуратура в Пловдив.

Задържани са трима души, с мярка за неотклонение 72 часа. 62-годишната Александрина Георгиева, мъжът й и дъщеря й ужилили 18 пенсионери.

През своя фирма бившата служителка на държавното осигуряване, е издавала фалшиви удостоверения за пенсиониране. Набирала клиенти, на които не им достигал стаж. Те ѝ давали на ръка големи суми, за да придобият необходимите „точки” за пенсия. С фалшиви пенсионни бланки и печати на отдавна затворени фирми, тя съставяла неистински документи.

„В основата на тази схема е бивша служителка на НОИ-Пловдив, напуснала института през 2009 г. Преди това е била уволнявана, но съдът я е възстановил на работа”, заяви Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

След като е напуснала НОИ, тя организира своя фирма, която предлага пенсионни услуги на гражданите. Кандидат- пенсионерите са подавали при тях документи за изготвяне на необходимите документи за пенсиониране. Обещавала е на лица, които нямат необходимия щат, да си го закупят. Вземала е от 2 000 до 16 000 лева от лицата, като ги е заблуждавала, че ще бъдат внесени в НАП, за да получат необходимия стаж. В същото време е задържала парите, а за да внесе необходимите документи в НОИ, е изготвяла УП30, които са били неистински. Попълвала е книжки на лицата, където са липсвали необходимите подписи, са подменяли страници”, обясни още Чавдар Грошев.

Задържаха бивша държавна служителка, източила 3 млн. от НОИ

Полицията е открила 11 фалшиви печата.

„Те са на несъществуващи фирми”, заяви Йордан Рогачев, директор на ОДМВР-Пловдив. „Претърсени са 6 адреса в град Пловдив. Иззети са празни бланки УП, трудови книжки, 7 900 лева, компютърни кофигурации, флаш памет”, обясни Рогачев.

Той потвърди, че са открити 260 откраднати досиета от НОИ.