Кабинетът ще съдейства за разкриване на истината в МВР
Кабинетът ще съдейства за разкриване на истината в МВР / снимка: Sofia Photo Agency
Българското правителство няма да позволи в страната да се нагнетява хаос и компрометирани бивши ченгета безнаказано да компрометират държавни институции. Това каза в парламента премиерът Сергей Станишев в специално изявление във връзка с последните скандали в МВР. Министър-председателят беше категоричен, че политически чадъри и паравани няма да има за никого.

Станишев подчерта, че отговорност ще бъде търсена от всеки, който е нарушил закона или е действал неправомерно, независимо от поста, на който се намира. В изясняване на истината ще стигнем докрай, но решенията ще бъдат взети на базата на обективната истина, а не на спекулациите, заяви министър-председателят. Станишев бе категоричен, че зад опитите за дестабилизация стоят ясни политически амбиции и интереси.

Трябва да стане ясно на цялото общество кой накара един доскорошен високопоставен служител в йерархията на МВР да изнася секретни файлове, на кого са били предавани те, с каква цел и как са били използвани, заяви премиерът. Станишев се ангажира, че правителството ще съдейства на прокуратурата за разкриването на истината. Той съобщи, че ще възложи на ДАНС да извърши цялостна проверка на дейността на ГДБОП за десет години назад, за да стане ясно кой и за какво е използвал спецслужбите по време на управлението на Иван Костов и на работата на Бойко Борисов като главен секретар на МВР.

Станишев призна, че не се учудва на ролята на ДСБ в скандала, но е неприятно изненадан от участието на политици от ГЕРБ в него. Реформата ще бъде доведена до край, необходими са нови закони за използване на СРС-тата и за оперативно-издирвателната дейност, заяви премиерът. Не може цялата отговорност да се стоварва върху прокуратурата, има политическа отговорност, която трябваше да бъде потърсена от парламента.

Най-просто е вътрешният министър да бъде временно отстранен. Това пък заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му, фактът, че Станишев не смее да постъпи в случая, както с Румен Овчаров, показва по-силна зависимост на премиерът и другите лидери в управляващата коалиция от Румен Петков.