По разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата се самосезира във връзка с информация за злоупотреба с името на известен кардиолог проф. Иво Петров. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Лекарят съобщава, че името му се използва във фалшива реклама на медикаменти, които не са регистрирани по официалния ред, а производителят е неизвестен.

 Според информацията в нея въпросните лекарствени таблетки лекуват всичко.

ГДБОП проверява фалшива реклама на хранителна добавка

"Първо не знаем какво има в хапчетата. Това значи, че може дори да е опасно. Съставките не са известни поради една много проста причина – тези средства не са регистрирани. Нямат производител. И за съжаление, акцентът не е толкова в спекулирането с моето име и тези на колегите, а в това, че се търгува с надеждата на хората за здраве. Търгува се с доверие", коментира проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология.

„Преди да се купуват такива средства, трябва да се проверят. Най-добре е хората, които са обект на облъчване и фалшиви новини, да питат своя лекар дали да купят дадено лекарство. За съжаление наистина се спекулира с имената на колеги”, посочи професора.

Той разказа, че многократно е подавал сигнали към прокуратурата, ГДБОП, Министерството на здравеопазването. „Принципно имаме подкрепа от тези институции, но реално погледнато нищо не се случва”, добави Петров.

Работата по проверката е възложена на компетентната Софийска районна прокуратура (СРП), която предстои да изясни факти и обстоятелства, свързани с разпространяваната в публичното пространство фалшива информация.

По случая е образувана прокурорска преписка. В случай че в хода на проверката бъдат събрани достатъчно данни за престъпление, СРП ще предприеме последващи действия по закон.
NOVA, Прокуратура на РБ