/ БГНЕС
Десетки търговци бяха изгонени от пазара в Раднево в разгара на сезона за продажба на разсад.

Производители и търговци от Любимец се оплакаха още в петък, че не могат да реализират продукцията си, след като са изгонени от пазара в Раднево. Според тях заповедта на кмета д-р Теньо Тенев е още от края на работната седмица и според нея, който не е от града не може да продава на пазара. По думите на търговците обаче са изгонени и местните и то с полиция. Основанието е, че не се спазват противоепидемиологичните мерки в условията на извънредно положение.

БГНЕС

След като са изгонени в петък от Раднево, в събота търговците отиват в Харманли, където са срещнали по-добра организация и възможност да продават продукцията си.

"Полицаите бяха пуснати не да охраняват народа или спазват наредби, или каквото и да било, а просто да ни смачкат, да ни унижат по всякакъв начин. При мен беше смачкана една касетка от цивилен полицай, откъде да знам, че е полицай", заяви търговецът Лариса Атанасова. Тя каза, че кметът на Раднево не е бил подготвен по никакъв начин, пазарът не е бил дезинфекциран.

Полицията затваря Женския пазар заради масово погазване на мерките (ВИДЕО)

Според друг търговец – Весела Петрова, търговците отговарят на всички изисквания – работят с маски, с ръкавици, имат дезинфектант и стоката не се пипа от купувачите.
"Разсадът си расте, може да прерасте и не го ли продадем, ще трябва да го изхвърлим", казва младата жена.

БГНЕС

Земеделският производител от Любимец Борислав Атанасов също се оплака от премеждията в Раднево. „Полицаите ни гониха. Вече всички сме на издихание в тая криза. Кметът беше категоричен, че до 13 май няма да ни разреши да присъстваме на техния пазар. Всички бяхме принудени да напуснем пазара – и местни търговци, и външни търговци. Заплашиха ни с актове от 5000 лева”, каза мъжът и изрази недоумение защо са гонени, при положение, че премиерът казал, че производителите ще работят.

В името на здравето: Драстични мерки по централните пазари

Търговците се обръщат към властта с призива да им се разреши да продават стоката си, защото и народът има нужда от тях.

Междувременно в сила от днес е заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадена на 11 април, според която се преустановява функционирането на кооперативните и фермерските пазари, както и цветните борси на 12 април и от 16 април до второ нареждане. В периода 13-15 април се дава възможност на всички търговци да реализират своята продукция, в това число и бързоразвалящите се стоки при спазване на противоепидемичните мерки.
БГНЕС