Изборът на патриарх ще се проведе на 24 февруари
Изборът на патриарх ще се проведе на 24 февруари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Изборът на патриарх ще се проведе на 24 февруари
61722
Изборът на патриарх ще се проведе на 24 февруари
  • Изборът на патриарх ще се проведе на 24 февруари

Изборът на Български патриарх ще се проведе на 24 февруари в неделя. Съобщението е на Светия синод в отговор на информация, че заради жалба, подадена по-рано днес във Върховния административен съд, от гражданско сдружение, което оспорва избора на тримата митрополити, съборът няма да се състои. Позицията е.

„Във връзка с появилите се в медийното пространство неоснователни, некоректни и непроверени информационни известия, че Патриаршеският избирателен църковен събор по повод подаден от група хора, неизвестни на църковната общественост, иск до Върховния административен съд за отмяна на насрочения Избирателен събор, Канцеларията на Св. Синод официално и най-категорично заявява, че: В изпълнение на Свещените канони Патриаршеският избирателен църковен ще бъде проведен на 24 февруари  в неделя”, се посочва още в съобщението, което е публикувано на Интернет страницата на Светия Синод на Българската православна църква.

Борислав Цеков, юрист и вносител на сега действащия закон за вероизповеданията, коментира пред Дарик, че нито един акт на българската православна църква не подлежи на съд.

„По Конституция църквата е отделена от държавата, а съгласно действащия закон за вероизповеданията църквата не подлежи на регистрация в съда и никой неин акт, нейно решение, може да бъде обжалвано пред който и да е светски съд. Така че подадената жалба във Върховния административен съд е едно нищо. По същия начин могат да обжалват и пред Върховния съд на планетата Марс.

„Няма съд, който да има право да се произнася по какъвто и да е начин по избора на българския патриарх. Аз доколкото видях това са хора, които нямат нищо общо с българското православие, хора, които говорят с извънземни, хора, които говорят за юдейския заговор и т.н., да ги оставим на страна. Това просто цели да използва хаоса в държавата и да постави под съмнение легитимността на българския патриарх”, обясни още той.

„Нито един орган - административен или съдебен, не може да се произнася по вътрешната организация на българската църква, по избора на нейни ръководни органи или по нейната регистрация. Това положение е ясно и по закон и по Конституция”, уточни Цеков. 

Позицията на Светия Синод на Българската православна църква прочетете ТУК